Citaat ontleed: We kunnen maar op 1 moment op tijd zijn

Ditmaal een citaat van Johan Cruijff: “Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat.” Een relevante uitspraak in het voetbal, maar ook vandaag de dag. Een reflectie door Nicole des Bouvrie.

Samenwerking

Bij voetbal, maar net zo goed bij andere activiteiten waar het gaat om een goede samenwerking, gaat het om een goed begrip van tijd. Wanneer iets moet gebeuren, moet je klaarstaan om dat te doen. Om die bal het doel in de schoppen, moet je er zijn op het precieze moment. Niet te vroeg, want dan sta je buitenspel. En niet te laat, want dan is de bal al verdwenen.

Een mooie metafoor van wat er momenteel aan de hand is in de wereld, of tenminste in Europa. De oorlog in Syrië is al een hele tijd aan de gang. Al maanden geleden verschoof de berichtgeving daarvan van de hoofdpagina naar ergens een klein berichtje op pagina 10, weer zoveel mensen dood. Weer een bom ontploft. Blijkbaar was het niet de tijd er voor om er iets aan te doen, want het was een intern probleem, iets wat te complex was.

Ondertussen vertrokken er wel steeds mensen vanuit Europa naar die regio om te gaan vechten. Voor de ene of de andere groep. Voor een idee, voor een plaats in de hemel, voor een betere toekomst… waarschijnlijk een combinatie hiervan. Westerse landen leken steeds te laat, om regelgeving te maken om die mensen tegen te houden, of iets te doen zodra ze terugkwamen.

Problemen of een nieuwe kans om op tijd te zijn?

Met de stromen vluchtelingen die Europa binnenkomen, en op een of andere manier het idee hebben dat het in Duitsland goed vertoeven is, lijkt Europa weer te laat te zijn. Nu is het een probleem, maar de bal is al in het doel gearriveerd. En toch lijkt het debat weer te gaan over de situatie van zoveel maanden terug, of we wel of niet in Syrië in moeten grijpen, en waarom. Terwijl we nu te maken hebben met een hele andere situatie. Als we in Syrië moeten ingrijpen, dan is de vluchtelingenproblematiek van Europa daarvoor een hele slechte reden.

Wel hebben we op dit moment wederom een kans om precies op tijd te zijn. Dat vereist een goede samenwerking, een helder hoofd, en goede communicatie. En het vraagt vooral om problemen niet door elkaar te halen.

Een mens is nooit een probleem.

Afbeelding: woodleywonderworks via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *