Citaat ontleed: Doen wat je leuk vindt maakt gelukkig?

Is het enkel egoïsme of hedonisme in het citaat van vandaag, of zit er meer achter? Citaat ontleed door Nicole des Bouvrie.

Hedonisme?

Soms lijkt het wel alsof iedereen enkel keuzes maakt voor hun eigen, directe geluk. We geven meer geld uit aan onszelf en ons eigen comfort dan aan de ander. Advertenties voor een nieuw hebbeding hoeven heel wat minder overtuigingskracht en zielige gezichtjes te laten zien, dan een noodfonds voor na een overstroming, om maar wat te noemen. We zijn met zijn allen ook zo enorm gefocust op geld verdienen, op spullen vergaren, dat het soms erop lijkt dat we inderdaad in een pure hedonistische samenleving wonen.

Gelukkig weten we ook dat geld maar tot een bepaald niveau gelukkig maakt – een beetje geld maakt gelukkig, de rest is luxe en heeft weer de mogelijkheid om ons ongelukkig te maken. Geluk is dus enigszins te koop. Toch is geluk waarschijnlijk vooral ergens anders voor het oprapen.

Het dagelijks geluk 

Sinds een paar jaar vraag ik mezelf vrijwel elke dag, of ik gelukkig ben. Soms moet ik daar tijdenlang negatief op antwoorden. En die vraag helpt dan niet om opeens wel gelukkig te worden. Maar het laat me wel nadenken waarom ik dan eigenlijk ongelukkig ben, en welke factoren daar voornamelijk een rol bij spelen. En er zijn ook heel wat dagen dat ik die vraag positief kan beantwoorden voor mezelf. Niet omdat ik de jackpot heb gewonnen, of omdat alles zo super goed gaat. Niet omdat ik geen rotklusjes meer hoef te doen. Nee, de belastingopgave moet ik gewoon nog altijd helemaal zelf invullen. Maar dat is geen reden om ongelukkig te zijn. Niet meer tenminste. Nee, ik kan die vraag positief beantwoorden, omdat de dingen die ik moet doen, ook de dingen zijn die me gelukkig maken. Omdat ik het achterliggende goed zie, waarvoor ik het doe.

Dus ja, dit citaat klopt wel. Het gaat er niet om dat we zelf alles kunnen kiezen, en vrij zijn om te doen en te laten wat we maar willen. Geluk zit hem in de dingen die we dagelijks moeten doen. En dat we ons daar goed bij voelen.

 

 

 

 

b56eaff12f7b459cede142ed15f956b0

 

Afbeeldingen: beide via pinterest en hier.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *