Citaat ontleed: bijzonder zijn

Er zijn heel wat uitdrukkingen die gaan over hoe bijzonder je bent. “Bewonder hoe bijzonder je bent,” bijvoorbeeld. Mooi en aardig, het geeft wellicht inspiratie, maar het is wel wat goedkoop, nietwaar? Citaat ontleed door Nicole des Bouvrie.

Hoezo bijzonder?

Eerlijk gezegd, zijn we allemaal niet zo bijzonder. We zijn allemaal juist heel gewoontjes. Zo gewoon, dat we allemaal vinden dat we bijzonder zijn. Is me dat even speciaal. We kopen allemaal t-shirts met uitspreken als ‘I’m a limited edition’. En ergens klopt dat natuurlijk. Er is maar een persoon die net precies al die dingen heeft meegemaakt als jij, met dat specifieke DNA, met die specifieke gedachtes. Maar dat je uniek bent, in de zin van helemaal alleen, maakt nog niet dat je ook uniek bent in de betekenis van speciaal, bijzonder, waardevol, geweldig belangrijk.

Eigenlijk is het juist meer bijzonder dat we allemaal enigszins hetzelfde zijn. Dat ondanks alle onderscheid dat we maken, ondanks alle verschillen die we aanbrengen om ons af te zetten of ergens anders bij te horen, dat we toch vooral heel erg allemaal hetzelfde zijn. Er is iets menselijks in ons allen, waardoor we behoren tot een grote groep die er wellicht vanalles aan doet om die groep niet te zien, maar daar niet onderuit kan.

In sommige gevallen is het natuurlijk prima om onszelf er aan te herinneren dat wanneer we iemand anders benaderen alsof ze ‘anders’ zijn, dat wijzelf ook net zo anders zijn als zij. Toch zou het mooier zijn als we aan onze overeenkomsten zouden denken – voordat we de verschillen zien. Want dat is wat ons zo bijzonder maakt – onze menselijkheid.

90db76d65ffc8c7a96c491eab29b6a24

Afbeelding: via pinterest en pinterest.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *