Citaat ontleed: Alles wat je aandacht geeft… groeit?

Een bemoedigende gedachte, maar klopt hij eigenlijk wel? “Alles wat je aandacht geeft, groeit.” Een reflectie door Nicole des Bouvrie.

0d04c92ad365017c3583552d6d9d119f

Te veel optimisme? 

Het lijkt een hele bemoedigende uitspraak. Geef de goede dingen aandacht, dan zullen die zich vermeerderen. En wanneer je enkel aandacht hebt voor de negatieve kanten van het leven, dan zul je die ook meer zien, dan zullen die groeien en blijf je hangen in de negativiteit. Het klinkt mooi, maar is het ook zo? Is het zo eenvoudig?

Deels wel, want op een bepaalde manier kun je heel erg beïnvloeden hoe je in het leven wilt staan.  Heel veel problemen zijn terug te voeren op te weinig aandacht voor wat belangrijk is. We zijn afgeleid, we kijken niet echt naar datgene waar we mee bezig zijn. Als het gaat om menselijke relaties, dan zit er zeker een kern van waarheid in – zonder aandacht voor de ander, of voor jezelf, is er geen groei en verbetering nodig.

Hoe zit het met problemen?

Maar hoe zit het dan met de dingen waarvan je niet wilt dat ze groeien? Hoe zit het negatieve dingen? Als groeit wat we aandacht geven, is het antwoord op een probleem dan het negeren, het geen aandacht schenken, zodat het vanzelf in elkaar zal verschrompelen? Wanneer we even heel klinisch denken, dan is het aandacht schenken aan een wond een hele goede zaak. Het goed verzorgen, het schoonmaken, het aandacht schenken, ja zelfs biologisch gezien er genoeg bloed heen sturen zodat er genoeg stollingsstoffen heen gaan en de wond geneest, dat lijkt me een stuk beter dan doorlopen met een snijwond en maar doen alsof hij er niet is.

En waarom geven we dan een kusje op een pijnlijke plek, als een kind gevallen is, is een beetje aandacht voor het ongemak een stuk positiever dan het negeren. En dan groeit niet de pijnlijke plek, maar de band tussen ouder en kind.

Waarschijnlijk moeten we dus afwegen wat aandacht nodig heeft, en waar we onze aandacht aan schenken. Echter om te zeggen dat alles wat we aandacht geven ook groeit, lijkt me een te-kort-door-de-bocht uitspraak, die om zeker wat nuance vraagt.

Afbeelding: via pinterest.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
1 antwoord
  1. Avatar
    puk zegt:

    Ook bij de wond klopt het, je geeft positieve helende aandacht aan de wond, aandacht voor genezing dus en die groeit. Ook met actie voeren is het mogelijk, maar niet vanuit boosheid tegen, maar vanuit liefde aandacht geven voor. Voorbeeld, bio-industrie, strijden tegen kiloknallers roept veel verzet, aandacht geven aan positieve effecten van andere opties geeft respect en voelt beter. Effect op lange termijn is beter.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *