Citaat ontleed: Alles op een rijtje hebben

Heb jij ze nog op een rijtje? Ja, hoor. Ik heb alles nog op een rijtje. Geen vreemde uitspraak – althans, je hoort hem vaak genoeg. maar wat zeggen we dan eigenlijk? Citaat ontleed door Nicole des Bouvrie.

8c9060e29c034043286a253079950634

Welk rijtje?

Want over welk rijtje hebben we het eigenlijk? Een lijst met dingen die op die manier achterelkaar horen? Of slaat het rijtje op een overzicht van alle dingen die je nodig hebt om normaal te kunnen functioneren? Iemand die ze niet meer allemaal op een rijtje heeft, is immers niet meer helemaal bij. Maar is het wel zo handig om dingen op een rijtje te hebben? Vallen ze niet snel om dan, die dingen die je zo nodig op een rijtje gezet hebt?

Dit is een filmpje waarin wordt laten zien dat zelfs als het volgende object in de rij anderhalf keer zo groot is, het alsnog om kan vallen!

Misschien moeten we dus op zoek naar een andere uitspraak. Het op een rijtje krijgen is redelijk gevaarlijk – er hoeft maar 1 ding om te vallen, niet waar te zijn, en we hebben een groot probleem.

Daarom is het denken in netwerken en dwarsverbanden zo belangrijk. Ook is het een veel realistischere kijk op de realiteit – heel veel meer dingen houden met elkaar verband dan je wellicht denkt. Iedereen kent tegenwoordig wel de theorie van de zes niveaus van verwijdering (six degrees of seperation), welke stelt dat iedereen met iedereen verbonden is, ook degene aan de andere kant van de wereld, met tussenkomst van slechts zes personen. Een bijzondere gedachte, die sterker is, dan als we de dingen op een rijtje zouden hebben.

Afbeelding: via pinterest.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *