Citaat geciteerd: Less is more – more or less

Soms kom je van die citaten tegen die aanspreken, die iets zeggen waarvan je direct begrijpt dat het klopt, dat het een diepzinnige waarheid bevat. Maar klopt die intuïtie wel? Een onderzoek naar geciteerde citaten. Met ditmaal: ‘Less is more’. Door Nicole des Bouvrie

Less is more.

7c788d0f808908de42f24f4ed6a59185

 

(Bron: Pinterest)

Keuzemogelijkheden

Less is more. Minder is meer. Waarom spreekt deze uitspraak ons aan? Misschien omdat we worden bedolven onder keuzemogelijkheden, en de vrijheid om te kiezen leidt tot vreemde situaties. Supermarkten waar zoveel soorten van hetzelfde product leidt tot het lezen van evenzoveel etiketten. Waardoor we misschien wel weten wat het onderscheid tussen de ene tomatenpuree en de andere is, maar we eigenlijk nog meer keuzes moeten maken.

Inhoud

Of wordt met deze uitspraak niet de hoeveelheid informatie bedoeld die we kunnen vergaren, maar gaat het om de inhoud. Is minder tomatenpuree beter dan meer? Omdat we dan meer stilstaan bij wat we hebben – één hapje ijs kan zoveel lekkerder zijn dan een grote hoeveelheid ijs die we zonder nadenken verorberen.

Onze aandacht is beperkt, dus beter om deze over minder verschillende dingen te verspreiden, zodat we meer aandacht hebben voor de dingen waar we aandacht voor willen hebben.

Westers probleem

Maar eigenlijk heb ik toch wel problemen met deze uitspraak, ondanks dat hij ons ook lijkt aan te sporen om gedegen keuzes te maken. Want kan niet enkel degene die al die keuzemogelijkheden heeft klagen over de hoeveelheid opties? Zolang er nog mensen zijn op de wereld die geen keuze hebben, die graag iets zouden hebben – laat staan een keuze! – is het een heel Westers en rijk probleem, het hele ‘less is more’.

Daarom is de toevoeging eronder misschien ook wel verhelderend, less is more – more or less. Want misschien is minder wel meer, voor ons, maar dat maakt het enkel in meer of mindere mate waar.

Wat betekent less is more voor jou? Laat het ons weten.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *