Cirkel als symbool voor godsdienstlozen

Vrijheid van godsdienst laat òòk ruimte voor een godsdienstloze levenshouding. In dat kader is de discussie over godsdienstvrijheid nogal idioot. Je mag als seculier laten zien dat jouw levenshouding er een is zonder religie, maar iemand die katholiek is mag niet zijn kruisje laten zien en de moslima moet haar hoofddoek thuislaten.

Seculieren ontberen blijkbaar een symbool om te laten zien waar ze voor staan.

Artikel 18 van de Universele verklaring van de rechten van de mens geeft een ieder recht op vrijheid van gedachten, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, evenals de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van geboden en voorschriften.

Seculieren mogen dus ook hun godsdienstloze levenshouding laten zien en dat doen ze door niet naar een kerk te gaan en geen symbolen te dragen van hun levenshouding. Dan kan je niet van anderen verlangen dat zij zich òòk seculier gedragen. Dat zou betekenen dat alleen niet-gelovigen mogen laten zien dat hun levenshouding godsdienstloos is, maar gelovigen mogen dan niet laten zien dat zij wel geloven. Een hoofddoek of een kruis tonen is dus evenveel waard als ‘niets’ laten zien.

Seculieren hebben een symbool nodig. Net zoals mensen met een visje achter op hun auto laten zien dat zij christenen zijn, behoeven mensen met een godsdienstloze overtuiging een symbool. Dat kunnen ze dan om hun nek dragen of in hun openbare scholen ophangen.
Wat voor symbool is dan de vraag. Misschien een cirkel? Een cirkel is het symbool van het ‘niets’, de leegte, de oneindigheid en van de absolute vrijheid, door niets gebonden.
Zo, en dan nu allemaal vrij de straat op, met ons visje, kruisje, hoofddoek of cirkel.

Illustr: Cirkel, Ellory Mace (vk-blog)

Paul Delfgaauw
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *