Christelijke meditatie: eenvoudiger vorm van religie

Enige tijd geleden plaatsten we een video op Zinweb waarin Laurence Freeman ons introduceert tot christelijke meditatie. De RKK besteedde dit jaar in de eerste aflevering van de serie ‘Spirituele leiders’ aandacht aan deze man. Freeman stelt dat zijn ideeën vooral voor jongeren interessant zijn.

Freeman geldt als de opvolger van John Main, die de hindoeïstische meditatie in de benedictijnse spiritualiteit van zijn orde integreerde. Laurence Freeman leerde Main kennen tijdens zijn universitaire studies toen zijn intellectuele zoektocht naar God hem bij de christelijke meditatie brachten.

Christelijke meditatie
Het kernidee van de christelijke meditatie is dat men voorbij beelden en woorden, in meditatieve stilte, tot een echt gebed kan komen: “the prayer of the heart”. De basis voor de meditatieoefeningen is het evangelie. Volgens Freeman is dit ook dé manier waarop jongeren met hun geloof kunnen omgaan. Zij verwerpen religie immers niet maar zijn op zoek naar een meer eenvoudige vorm ervan. Die kunnen jonge mensen vinden in de christelijke meditatie.

Locaties
Het programma neemt de kijker mee naar Laurence Freeman in Meditatio, het centrum in Londen van waaruit hij de WCCM leidt en inspireert. In België bezoeken we een christelijke meditatiegroep in Waasmunster waar een kloosterzuster, een aantal huismoeders en enkele jonge ICT’ers, ondanks de grote diversiteit in hun levensstijlen, een hechte meditatiekring vormen. In Nederland gaan we praten met Janneke, een jonge vrouw van veertig die haar heil haalt uit de christelijke meditatie en erover nadenkt haar kinderen de meditatiemethode aan te leren. De Nederlandse tak van de WCCM, waarvan Toine Van Os de coördinator is, experimenteert momenteel ook met het idee om meditatie in het schooltraject van jonge kinderen in te bouwen.

De aflevering over Laurence Freeman is hier te bekijken.

Zie meer portretten van spirituele leiders op de website van de RKK.

Bron: RKK

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *