Cosmos, foto: Jeremy Thomas

Chi als oerkracht

Een gemene deler in religieuze filosofische tradities is de aanname dat we deel uitmaken van een groter geheel. In de Chinese oudheid wordt dit gezien als een samenspel van oerkrachten, de Chi.

De wereld wordt in de Chinese religies niet aangestuurd door een god en er is geen hiernamaals dat los van onze wereld staat. Hemel, aarde, natuurkrachten en leven hebben allemaal dezelfde bron. Die bestaat volgens de Chinese tradities uit anonieme oerkrachten zoals chi, een centrale kracht van het universum en de oorzaak van verandering. Omdat ieder aspect van de kosmos in de Chinese tradities dit in zich heeft, wordt ook wel gezegd dat de kosmologie op een bepaalde manier levend is. Een mens deelt met een steen de levensenergie. Deze oerkracht zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is en elk aspect op zijn eigen unieke manier bijdraagt aan het in stand houden van de kosmos.

Chinese Kosmologie

Een belangrijk gevolg van de manier waarop de Chinese kosmologie het universum interpreteert, is dat de mens geen speciale plek heeft in het universum. De mens is even belangrijk als een plant, want ze delen allebei de levenskracht van de chi. De Chinese traditie legt de nadruk op de unieke bijdrage dat ieder aspect van de kosmos kan geven. Het ultieme doel is daarbij om de kosmos in harmonie te brengen, zodat alle aspecten van de kosmos zijn unieke plek kan vervullen. Met andere woorden: de Chinese tradities streven naar harmonie tussen de verschillende dingen en wezens zodat de kosmos als geheel in balans zal zijn. Deze harmonie wordt bereikt door het samenspel van de krachten yin en yang.

Het yin en yan-symbool wordt in de Westerse wereld vaak gebruikt om vrede uit te drukken. Een betere vertaling van het yin en yang-symbool is echter ‘balans’ of ‘harmonie’. Deze balans of harmonie richt zich op dat ieder aspect zichzelf mag zijn en zijn unieke bijdrage aan de kosmos kan uitoefenen. Hierdoor zie je in het plaatje dat iedere kracht in zich een deel van de andere kracht heeft. Dit is omdat ze allebei de levensenergie chi bezitten en daarmee in de kern met elkaar verbonden zijn. Daarnaast geeft het aan dat alleen harmonie en evenwicht kan worden bereikt als yin een deel van yang tot zich toelaat en yang een deel van yin.

YingYang en chi

Yin en yang komen allebei voort uit chi en zorgen er samen voor dat de verschillende aspecten van de kosmos zich zodanig kunnen organiseren dat er harmonie ontstaat. Verandering en organisatie komen tot stand doordat yin en yang elkaar aantrekken en afstoten zonder dat ze tegen elkaar komen te staan. Yin en yang kunnen immers nooit met elkaar in conflict komen omdat ieder een deel van de ander in zichzelf heeft.

Ying Yang en Chi

In de Chinese kosmologie wordt doorgaans yang gezien als de masculiene kracht van het universum. Yang is de actieve, creatieve en voortbrengende kracht, terwijl yin de vrouwelijke kracht is die passiviteit, ontvangend en rust in het universum brengt. Verandering ontstaat in het universum telkens als de balans tussen yin en yang niet in harmonie is.

Wat deze theorie zo mooi maakt, is dat het aangeeft dat de mens een unieke plek in het universum heeft en dat het, door zichzelf te zijn, de kosmos in harmonie kan brengen. Tegelijkertijd geeft yin en yang aan dat wij de taak hebben om alle aspecten van de kosmos ook te laten zijn wat ze zijn. De yin en yang-theorie gaat ervan uit dat wij verbonden zijn met alles en iedereen, wat ook betekent dat wij zorg moeten dragen voor bijvoorbeeld de dieren en de natuur. We delen dezelfde levensenergie, wat betekent dat als ik een dier of de natuur geweld aandoe, ikzelf ook niet langer in harmonie ben. De yin en yang-theorie is daarom een manier van zin geven aan het leven dat ook voor ons vandaag van grote waarde kan zijn.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *