Changemakers: Oikos

In de serie Changemakers dit keer Christiaan Hogenhuis van stichting Oikos. Deze stichting wil mensen laten nadenken over wat duurzaamheid voor hun betekent.


Het is in opkomst

Hogenhuis merkt op dat duurzaamheid nu snel in opkomst is. Het is “met een versnelling bezig” zoals Hogenhuis het noemt. Het komt veel van de grond af: kleine initiatieven en bedrijfjes die het oppakken en duurzaamheid verder brengen. Het is een creatief proces. Veel van de ontwikkelingen kunnen als verrassingen komen. Hogenhuis merkt veel groei op in sectoren als voedsel, energie en mobiliteit. Ook nieuwe denkwijzen zoals recycling en ruilen en delen komen op.

De energieke samenleving

Zoals al aangegeven, het initiatief komt van individuen of kleine groepjes mensen. Hogenhuis vertelt: “Ze wachten niet meer af tot er iemand iets gaat doen. Nee, ze doen het zelf en ze kijken wel wie er volgt. Dat noemen we de energieke samenleving”. De inzet is bescheiden: het gaat niet om een groot Verhaal zoals het redden van de wereld. Het gaat om het zoeken naar nieuwe “kwaliteit in het leven”.

Het gaat om zaken als “gezondheid, eenvoud en rust”, aldus Hogenhuis. Hij stelt: “Het gaat vaak ook om echte aandacht voor elkaar en de wereld om je heen en aandacht voor de betekenis van wat je aan het doen bent”. Het is een nieuwe manier van denken, voorbij geld, status en succes zou je kunnen zeggen. Het begint bij persoonlijke reflectie: nadenken over wat je wilt en hoe je de wereld wilt achterlaten.

Het wordt opgepakt

Deze nieuwe benadering van leven en werken wordt soms ook opgepakt door grote bedrijven en de overheid, aldus Hogenhuis. De uitdaging is nog wel om de inzet van de pioniers niet te laten stranden bij slechts een interesse. Er moet een omslagpunt komen, waar deze pioniers steeds meer volgers krijgen. Dat is waar Oikos een rol wil spelen “door mensen bij elkaar te brengen en te laten nadenken over wat zij van kwaliteit van leven vinden en daarmee aan de slag te gaan”.

Oikos biedt dan dus gelegenheid en middelen, maar “zo ontdekken ze als het ware zelf het belang van nieuwe initiatieven”, vertelt Hogenhuis. Oikos is dus bewust niet sturend. Door middel van nieuwe ideeën en nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen mensen zelf die initiatieven dan weer ontwikkelen. 

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *