Changemakers: Farida Farhadpour

Deze week in de serie Changemakers Farida Farhadpour over de toekomst van werk. Wat zijn daar de ontwikkelingen?

Transities

Farhadpour merkt op dat organisaties wel zien dat verandering nodig is. Het probleem is alleen dat ze niet goed weten hoe ze die veranderingen kunnen doorvoeren. Ze proberen problemen met traditionele aanpak op te lossen. Het is natuurlijk de vraag of dat nog wel lukt. Farhadpour geeft het voorbeeld van een nieuw zorgsysteem dat uit het motief van bezuiniging wordt opgetuigd.

Wat is er werkelijk nodig?

Farhadpour staat wat langer stil bij de ontwikkelingen in de zorg. Ze stelt dat er de verkeerde vragen worden gesteld. Eerder dan alles goedkoper willen maken, stelt zij voor de vraag te stellen: “Wat voor zorg hebben onze cliënten nou werkelijk nodig en wie zijn de partijen die allemaal daarin van betekenis daarin kunnen zijn? Welke rollen zijn er te verdelen?”

Dansen met complexiteit

Farida zet sterk in op een alternatief voor het blind maken van plannen. Het is een aanpak van toen wij dachten dat we in de maakbare wereld alles naar onze hand konden zetten. Ze stelt hier tegenover het idee van dansen met complexiteit: “Leiders die niet zo gehecht zijn aan voor zichzelf iets creëren, maar in co-creatie met anderen dingen mogelijk maken”.

Co-creatie gaat, boven het individu of team uit, op zoek naar wat er werkelijk nodig is in een bepaald veld. Daarna pas kijk je naar hoe je er als ZZP’er of als samengesteld team aan kunt bijdragen. Ze noemt ook The Hub in Amsterdam als een plek waar zulke co-creatie tot stand kan komen. Helemaal op het eind benadrukt ze ook dat geld verdienen in deze nieuwe situatie een back-seat neemt.

Parallel met andere geluiden

Veel van wat Farhadpour vertelt zijn we ook al in eerdere video’s en artikelen tegengekomen. Wat zij vertelt over zorg resoneert bijvoorbeeld sterk met de ideeën van Planetree. De stelling dat geld verdienen niet meer het belangrijkste doel is strookt met stellingen van Tim van der Vliet. Dat is allemaal niet zo vreemd, waar veel denkbeelden over uiteenlopende zaken elkaar steeds beter kunnen vinden.

Een auteur als Jan Rotmans merkt dit ook op in zijn boek Nederland Kantelt. Het is inspirerend om te zien dat het niet slechts een waan van Rotmans is. Praktijk lijkt door middel van verschillende initiatieven uit te wijzen dat er een breder gedragen beweging op gang is. De grenzen tussen die initiatieven, zoals tussen werk en zorg of tussen duurzaamheid en onderwijs, vervagen. Zinweb zal deze trend het komende jaar in de gaten houden.

Lees ter verdieping het interview met Farida Farhadpour, Tussen Manifestatie en Bezieling.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *