Centre for Religious Studies beoordeeld als beste

De Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen bedrijft wetenschap op het allerhoogste niveau. Dit heeft een internationale visitatiecommissie geconcludeerd in haar rapport dat op 5 juli is verschenen. De commissie onderzocht zes Nederlandse onderzoeksinstellingen op het gebied van Theologie en Religiewetenschappen en bestempelde het Centre for Religious Studies, het onderzoeksinstituut van de faculteit, als beste van Nederland. 

Twee van de drie onderzoeksgroepen van de Groningse faculteit kregen de allerhoogst mogelijke beoordeling en mogen zich excellent noemen. Het onderzoek bij de vakgroepen ‘Joodse en Christelijke Tradities’ en ‘Religie, Representatie en Macht’ is internationaal toonaangevend en de wetenschappers zijn op internationaal niveau leidend binnen hun vakgebied. De onderzoeksgroep ‘Zingeving, Traditie en Verandering’ kreeg het predicaat zeer goed, oftewel nationaal toonaangevend en internationaal van hoog niveau. 

De commissie was onder de indruk van de kwaliteit én kwantiteit van publicaties. De Groningse theologen en godsdienstwetenschappers publiceren het dubbele van wat landelijk binnen letterenstudies gemiddeld gebruikelijk is. Daarnaast was er veel lof voor de sterke focus op de maatschappelijke en sociale relevantie van het onderzoek en de verbinding met de actualiteit. 

De commissie roemt de mogelijkheden voor de Protestantse Theologische Universiteit om zich in Groningen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen te ontwikkelen tot een zogenaamde ‘Divinity School’, volgens een in Amerika gangbaar en vruchtbaar concept.

Sinds het begin van de visitaties in 1989 wordt Gronings onderzoek internationaal zeer hoog gewaardeerd. De eerste keer eindigde Groningen op een gedeelde eerste plaats met Leiden (1989), in de visitaties daarna (1994, 2000, 2005) staat Groningen alleen aan de top.

De faculteit grijpt de onderzoeksvisitatie aan om zich verder te profileren met haar focus op onderzoek naar de verhouding tussen religie en cultuur. Daarom deelt de faculteit het onderzoek in in drie meer thematische vakgroepen op het thema religie en cultuur. De eerste vakgroep ‘Jodendom, Christendom en Islam in hun formatieve fase’ bestudeert het ontstaan van jodendom, christendom en islam, en onderzoekt hun onderlinge relatie en hun relatie met de omringende culturen. De tweede vakgroep ‘Vergelijkende godsdienstwetenschap’ richt zich op het verschijnsel religie en vergelijkt alle wereldreligies. De derde vakgroep ‘Christendom en de Ideeëngeschiedenis’ focust op de relatie van het West-Europese christendom tot de moderne seculiere en post-seculiere cultuur. 

Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Foto: Piotrek Kazmierczak/Flickr

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *