Bouw mijn kerk!

Christa Anbeek – Franciscus van Assisi (1182-1226) knielde in 1205 voor het vervallen kerkje van San Damiano toen een stem hem riep: ‘Bouw mijn vervallen huis weer op’. Hij nam dit visioen letterlijk en zette zich overal in om vervallen kerken te restaureren.

De kathedraal van Salisbury die wij half  juni met veel remonstrantse predikanten bezochten is gebouwd tussen 1220 en 1258. Een indrukwekkende prestatie die eeuwen later nog steeds haar schittering niet verloren heeft en vele pelgrims trekt. Het vorige nummer van Adrem over de toekomst van de remonstranten laat zien dat het visioen van Franciscus actueler is dan ooit: hoe scheppen wij bijzondere plekken waar mensen als vanzelf naartoe worden getrokken? Hoe bouwen wij het vervallen huis van de kerk weer op?

Vorige week bezocht ik een conferentie van godsdienstsociologen getiteld Ontkerkelijking, nou en …?  De teneur van hun verhalen week niet af van wat hoogleraar Joep de Hart liet horen op de Algemene Vergadering in de Geertekerk: de wal keert het schip niet! Het valt in Nederland niet mee met de secularisatie, steeds meer mensen raken vervreemd van kerk en geloof. De orthodox protestanten en evangelicalen lijken te groeien, maar dit zijn nauwelijks ‘nieuw bekeerden’, het zijn de groepen waar nog veel kinderen worden geboren en waar de sociale cohesie (controle) nog groot is. Een echt nieuwe groep vormen de spiritueel ongebondenen, volgens de laatste tellingen inmiddels zo’n 29% van de Nederlandse bevolking. Zij binden zich niet, maar zijn wel geïnteresseerd in spiritualiteit en verdieping, rituelen, een gezonde leefstijl en ervaringen van transcendentie.

Voor ons als remonstrantse geloofsgemeenschap, en in het bijzonder ook voor het seminarium, vormt dit alles een bijzondere uitdaging. Hoe verbouwen wij onze rijke, oude traditie zo dat er een ontmoetingshuis voor velen ontstaat? Welk gereedschap is hierbij handig en hoe komen we aan een bouwtekening? Bij Franciscus begon het bij een visioen, hij hoorde een stem. Welke stemmen horen wij? Welke dromen durven wij te dromen om daar vervolgens, wellicht op dezelfde naïeve wijze als Franciscus, gehoor aan te geven? Bouw mijn vervallen kerk weer op! Ik stel voor dat we het zo letterlijk mogelijk nemen en beginnen met van alles te organiseren om die bijna 29% ontheemden van tijd tot tijd een dak boven hun hoofd te bieden.

 Afbeelding: wikimedia commons

Bron: Adrem juli 2013

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *