Boris

Het zelfbewustzijn van vrijzinnigen moet groter worden, religie in de media wordt vaak geclaimd door de orthodoxie.”

Nog dagelijks word ik er mee geconfronteerd. De media wordt geclaimt door de orthodoxie. Elbert Dijkgraaf als vaste christengekkie bij PowNews, Roderick Von Heugen als Podcastpriester – alsof een christen met een facebookaccount een zeldzaamheid is. En mevrouw Orban – De Haas van het Katholiek Nieuwsblad die bij Pauw en Witteman een makkelijk prooi is, omdat ze alleen maar totale godsdienstwaanzinnige onzin uitkraamt. En vervolgens moet ik uitleggen dat niet elke christen plastic foetusjes door brievenbussen duwt en homoseksuelen wil genezen van een ernstige ziekte.

“Ik zou het fantastisch vinden als die vrijzinnig voorhoede meer van zich laat horen en niet steeds denkt: ‘het is maar mijn mening’, want daar diskwalificeer je jezelf mee.”

We diskwalificeren onszelf. We hebben een mening en die kan zoveel doen voor mensen. We mogen onszelf laten horen in het debat. En niet alleen via prachtige genuanceerde verhalen, maar met een beetje ellebogenwerk. Vrijzinnigen hebben de sleutel tot een leven vol vrijheden en liefde en een leven met een God. Het kan zo mooi samen gaan. Het mag gehoord worden; wij mogen gehoord worden.

“Het vrij denken is een werkelijk alternatief voor het orthodoxe denken!”

Boris van der Ham zei het al. We zijn een alternatief. Een gematigd maar gepassioneerd alternatief. Een leven vol keuzevrijheid, vol tegenslag en hoogtepunten. Een leven vol alles wat God verboden heeft en een leven vol hemels genot. Een leven waarin iedereen gelijkwaardig is en de liefde nooit een ziekte kan zijn. Vrijzinnigen hebben zoveel te geven.

Laat je horen! Het mag. Het vrij denken is een werkelijk alternatief!

De citaten komen uit een interview met oud-Tweede Kamlerid en voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham wat in april 2012 in  Doopsgezind NL en later op Zinweb stond. Lezen? Klik hier.

Foto: Marcel Oosterwijk/Flickr.com

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *