Hoe het boerkini-verbod de wereld in haar greep hield

Tegenstanders spreken van discriminatie, voorstanders vinden het terecht. Het boerkini-verbod dat in een tiental badplaatsen van kracht ging, hield de wereld de afgelopen week flink in haar greep.

Een mooie zomerdag in Zuid-Frankrijk. De zee glinstert, witte schuimkoppen bereiken rollend het strand. Het kiezelstrand ligt vol met badgasten. Ze zonnen, lezen een boek, eten al keuvelend een ijsje. Er wordt duidelijk genoten van de zon. Eén van de badgasten ligt op een kleine handdoek een dutje te doen. Plotseling wordt ze ruw wakker geschud door vier gewapende politieagenten “Madame, uw kleding is in strijd met de Franse wet.” De vrouw schrikt. Ze kijkt verbaasd op en wijst naar haar korte tuniek en hoofddoek. Toch sommeren de agenten haar tuniek uit te trekken. Ook al droeg ze geen boerkini, haar voorkomen zou niet overeenkomen met de Franse normen in een geseculariseerde samenleving.

Ook Siam was naar eigen zeggen in een interview gewoon met haar gezin op het strand. Ze wilde niet eens gaan zwemmen, alleen wat pootje baden, terwijl haar dochtertjes wel het water ingingen. Ze kreeg een boete. Omdat ze gekleed was ‘zonder respect voor de Franse moraal’. Ze droeg een legging, tuniek en een hoofddoek om haar haar gebonden. “Ik droeg geen boerkini, ik droeg geen burka, ik was niet naakt. Dus ik ging er vanuit dat mijn kleding passend was”, licht Siam toe. Terwijl ze in discussie ging met de politie, die volgens een aanwezige journalist mogelijk een peperspraybus vast hield en op haar gericht had, werd er ‘ga naar huis’ geroepen en ook geapplaudisseerd voor de politie. Siam die al sinds drie generaties in Frankrijk woonachtig is zei: “Vandaag zijn we niet welkom op het strand. Morgen op straat. En dan? Straks mogen we niet eens meer een religie uitoefenen.”

Vrijheid

Nice is niet de eerste plek waar op het strand een boerkini-verbod van toepassing is. Inmiddels zijn er nog zo’n vijftien Franse plaatsen die het bedekkende badpak hebben geband. Onder meer Cannes, Villeneuve-Loubet en het Corsicaanse badplaatsje Sisco gingen voor. Aanleiding was de aanslag in Nice waarbij bijna negentig mensen omkwamen en de vermoorde Katholieke priester in Rouen. Een boerkini zou aanstootgevend en ongepast zijn na deze tragische gebeurtenissen. De rechtse politicus Thierry Migoule die het verbod initieerde noemde een boerkini ‘opzichtige kleding is die refereert aan banden met terroristische bewegingen’. Blijkbaar worden nu ook vrouwen aangehouden die gewoon gekleed zijn zonder de intentie te willen gaan zwemmen. Op sociale media wordt er door tegenstanders van schande gesproken. Feiza Ben Mohamed, woordvoerder van de Fédération des Musulmans du Sud, noemt het verbod ‘een aanfluiting, een schande voor het land’. Ze Twittert: “Politie die een gesluierde vrouw willen ontkleden. Ik denk dat ik moet kotsen.” Hanane Karimi, een Franse feministe: “Politici hebben gesluierde vrouwen zo gedehumaniseerd, dat mensen dit soort acties normaal zijn gaan vinden en het zelfs aanmoedigen.”

De Australische-Libanese Aheda Zanetti ontwierp de boerkini in 2004 voor haar nichtje die aan netbal deed, maar hiervoor geen geschikte outfit had. Ze sportte in bedekkende kleding waarin ze het zo warm kreeg, dat ze moeilijk kon meekomen. Daarom bedacht Zanetti een soort duikerspak met hoofdbedekking. Ze testte haar prototype eerst zelf in bad en ging daarna voor het eerst in haar leven naar een openbaar zwembad. Ze vond het enorm spannend, maar genoot erg van het zwemmen. In een column voor The Guardian schrijft ze: “Het was geweldig, ik voelde me ongelofelijk vrij en sterk.” De boerkini, die volgens haar alleen maar verwijst naar het idee van volledig bedekkende kleding, is door de Franse politiek verkeerd geïnterpreteerd. “Ik heb de boerkini juist ontworpen zodat vrouwen vrijheid hebben om te sporten of naar het strand te gaan. Het staat voor geluk, vreugde en fitheid en wordt nu symbool van haat. Waarom wordt de vrijheid van vrouwen op deze manier afgepakt? En waarin verschilt de Franse politiek daarmee van de Taliban? Ze zijn dan toch beiden even slecht.”

Jurkje

Het is niet de eerste keer dat Frankrijk religieuze kleding verbied. In 2010 werd het dragen van de niqaab en burka in openbare gelegenheden verboden. Nu is duidelijk de boerkini aan de beurt. Niet alleen sommige Islamitische vrouwen willen bedekt naar het strand, een soortgelijke outfit wordt ook gedragen door Mormonen, Indiase vrouwen, Orthodoxe Joden, ex-huidkankerpatiënten of mensen die hun huid uit voorzorg uit de zon willen houden.

Een bekende drager is bijvoorbeeld de tv-kokkin Nigella Lawson, bij wie agressieve kanker in de familie voorkomt en die bewust voorzichtig wil zijn met de zon. De Franse minister voor vrouwenrechten Laurence Rossignol zei dat de boerkini hetzelfde is als een burka en dat vrouwen gedwongen worden zich te bedekken. Maar als dat zo is, dan dwing je ze toch ook wanneer je vindt dat ze een bikini moeten dragen?

Het is ongelofelijk ironisch dat een land dat hard roept dat hun Franse waarden zo belangrijk zijn, burgers geen vrije keuzes laat maken. Ik kan me voorstellen dat iemand in een boerkini wat aandacht trekt, omdat het nu eenmaal anders ís dan de Westerse halfnaakte norm (die relatief gezien overigens nog helemaal niet zo lang van kracht is en zeer modegevoelig is, een goede eeuw geleden ging iedereen nog volledig bedekt naar het strand). Maar waarom zou je iemand die eigenlijk een soort duikerspak aan heeft als aanstootgevend of zelfs beledigend ervaren? Deze vrouwen komen buiten, genieten met hun gezin of vriendinnen van het strand net als ieder ander. Wanneer je het verbiedt drijf je de vrouwen het huis in en creëer je juist iets dat je niet wilt. Voedingsbodem voor terreur.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *