Blauwe zones op aarde

Blauwe Zones en gelukkig leven

Blauwe zones zijn plekken waar mensen ouder worden en gelukkiger leven. Ze trekken de aandacht van menig wetenschapper en zelfs van topkok Jamie Oliver. Welke lessen kunnen wij leren?

Tom Rijken, predikant in De Kapel in Hilversum, verkent de kenmerken van deze blauwe zones en inspireert ons om onze eigen blauwe zone te creëren. 

De blauwe zones en gelukkig leven horen bij elkaar. Ja, er zijn gebieden op de aarde waar mensen relatief gelukkig leven. Het is bijzonder te noemen dat er vijf plekken op aarde zijn, waar het leef klimaat zo is, dat dit bijdraagt aan een gelukkig leven. Men leeft op deze plekken langer en gelukkiger, dat wil dus wel wat zeggen. Deze vijf gebieden waar men dus gelukkiger en langer leeft noemt men wel de blauwe zones. Deze plekken liggen op het Italiaanse eiland Sardinië, het geïsoleerde Nicoya in Costa Rica, Loma Linda in Californië, Okinawa in Japan en het Griekse eiland Ikaria.

Zelf ben ik de overtuiging toegedaan, dat er veel meer plekken zijn op aarde waar men gelukkig kan leven.

Dit gelukkig leven is afhankelijk van de wijze waarop jij zelf in het leven staat.

In de bijbel en wel in het Oude Testament klonk het al, gelukkig leven is “leven in het land van melk en honing”. Een land waar dus melk voldoende aanwezig is en ook honing. Nu, honing is er alleen als er ook een overvloed aan planten en bomen is waaruit de bijen hun nectar kunnen halen en men de honing kan creëren. Dus het is geen dor land en al helemaal geen woestijn gebied. Melk is ook daar aanwezig waar kudden kunnen grazen. Dus de term van “land van melk en honing “ zegt iets over het klimaat. En in het ene klimaat is het nu eenvoudiger om te leven, dan in het andere klimaat.

Onze lichamen hebben allemaal vitamine D nodig, oftewel zonnestralen. De zon die haar positieve uitwerking heeft op ons lichaam. Zelf gedij ik het meest in het gebied van de Middellandse zee. Daar een langere tijd verblijven doet mijn lichaam en geest goed. Het licht en de warmte hebben gewoon een helende werking op mijn hele lichaam. Dat wil niet zeggen, dat ik in Nederland minder gelukkig ben, nee dat niet. Maar veel zon en warmte helpen wel om gelukkiger te leven.

Nu geloof ik zelf dat de elementen die in de blauwe zones aanwezig zijn en de mensen daar gelukkiger maken, elementen zijn die wij ons op het noordelijke halfrond ook eigen kunnen maken.

Mijn uitnodiging is dan ook om je eigen Blauwe Zone te creëren.

Graag wil ik de negen elementen die voor de mensen die in deze blauwe zones leven en waardevol zijn benoemen en vertalen, naar hoe deze van invloed zouden kunnen zijn in onze levens:

  1. Zorg dat je voldoende beweegt. Of dit nu wandelen is of fietsen of een actievere sport, maar beweeg.
  2. Leer van de mensen uit de blauwe zones om een siësta in te lassen. Neem op tijd rust. Laat het leven in een wat rustiger tempo verlopen. Je hoeft geen drie dagdelen per dag door te jagen. Een middagdutje is geen schande of teken van ouderdom, maar meer van wijsheid.
  3. Zorg dat je een doel in je leven hebt. Dit kan je kring van mensen om je heen zijn, of je werk of je hobby, maar zorg dat je met iets bezig bent waarin jij creëert.
  4. Begin de dag met een goed ontbijt en eet gedurende de dag steeds een beetje, maar vooral geen te grote maaltijden.
  5. Baseer je voedingspatroon op meer plantaardige voedsel. Dat wil zeggen, probeer minder vlees te eten.
  6. Drink dagelijks een goed glas wijn, een element wat mensen in de blauwe zones ook doen.
  7. Koester de familie relaties die je hebt. Familie speelt een belangrijke rol in het leven en houdt je ook jong.
  8. Wees onderdeel van een gemeenschap. Hierin kan de Geloofsgemeenschap een essentiële rol spelen. Een plek waar je spiritueel kunt delen van wat je beweegt.
  9. Sociale contacten van vrienden en kennissen zijn essentieel in de totaliteit van het leven. Dit heeft ook de maken met het doel in je leven. Dat je mensen om je heen hebt met wie je deelt.

Deze negen elementen helpen ons de aspecten van de blauwe zones op onze eigen leef plek zichtbaar te laten worden. Oftewel het land van melk en honing voor onszelf dichterbij te halen.

Uw bestemming als mens ligt erin dat u gelukkig mag zijn, dat u gezien bent, gekend bent en geliefd bent.

 

 

Meer over dit thema op de theemiddag van 17 augustus in Hilversum.

 

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *