Biologische landbouw, nostalgisch gepruts?

Toonaangevende voorstanders van intensieve landbouw en veehouderij maken van de biologische werkwijze een karikatuur. Zij zetten het neer als een nostalgisch streven naar aaibare kippen, koeien of varkens (Brandpunt TV, 30-10-2012). Ze houden ons daarnaast voor dat grootschalige, industriële landbouw nodig is om de wereldbevolking in de toekomst van voedsel te voorzien. 

De Expeditrie in Amersfoort vindt het belangrijk om dit tegen te spreken. Dan moet je wel weten waarover je het hebt! Daarom draait De Expeditie een film en nodigt het drie mensen uit:

Film 20 februari.  De wereld volgens……Monsanto. Monsanto is marktleider in genetisch gemanipuleerde gewassen en is een van de meest controversiële bedrijven in de industriële geschiedenis. Het chemische bedrijf produceert verdelgingsmiddelen en genetisch gemanipuleerd zaaigoed en presenteert zich als ethisch en maatschappelijk verantwoord.Gebruikmakend van geheime documenten en van getuigenissen van slachtoffers, wetenschappers en politici schetst ‘De wereld volgens Monsanto’ een nauwgezet beeld van het gebruik van macht door het bedrijf. In deze reportage gaat de Franse journaliste Marie-Monique Robin op zoek naar de waarheid. 

Dinsdag 5 maart. Dr.Ir. Eric Goewie, emeritus hoogleraar Ecologische Landbouw Universiteit Wageningen, was ooit verantwoordelijk was voor de toelating van bestrijdingsmiddelen in ons land en geestelijk vader van het Meerjarenplan Gewasbescherming dat het doel had om het pesticiden gebruik in ons land flink terug te dringen. Eric Goewie houdt een lezing over het belang van biologische landbouw. Hij stelt onder andere, dat de productie niet zozeer een probleem is, maar de distributie van producten. Juist daar biedt de kleinschalige landbouw een oplossing. 

Dinsdag 19 maart: Jan Juffermans, citeert Mahatma Gandhi: ‘The world provides enough for everyones needs, not for everyones greed’. Jan Juffermans is bekend van de Kleine Aarde, lid van Platform Duurzame en Solidaire Economie en promotor van het denken in ecologische voetafdruk. Hij geeft er uitleg over, evenals over de noodzaak en mogelijkheden van consuminderen. Is dat de oplossing voor de hele wereld?

Dinsdag 2 april, 20.00 uur: Sandra van Kampen, adjunct-directeur van actieorganisatie “Urgenda”,  een organisatie die bouwt aan duurzaamheidsbewegingen. Een voedselrevolutie bereik je niet door het verduurzamen van de huidige grootschalige systemen, maar door productie en consumptie radicaal te veranderen en  door ketens te verkorten. Sandra van Kampen vertelt graag hoe dit vanuit het platform www.nieuwvers.nu vorm krijgt. En misschien kan er nog iets in Amersfoort.

 

Aanvang: 20.00 uur (thee en koffie staan om 19.30 uur klaar)
Plaats: De Expeditie, Schimmelpenninckkade 30, Amersfoort
Betalen: 5 euro per avond
Contact: 033 4753001 – expeditie@antenna.nl

www.antenna.nl/expeditie
Het meeste heb je er aan de hele serie te komen, maar slechts een enkele avond meemaken mag. 

Foto: Pixabay

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *