Binnenwerk

Wat is het goed om af en toe even stil te staan. Het kan je helpen om met meer aandacht te leven. Je kunt je daarin oefenen en zo opmerkzaam blijven voor wat zich roert in je binnenkant. Hoe belangrijk dat is, heb ik ervaren in mijn werk als justitiepredikant. Daar kwam immers de vraag naar de betekenis van het leven in volle omvang op mij af.

In de gevangenis lijken vragen die bij ons allemaal leven uitvergroot te worden. Thema’s als vrijheid, vergeving, kwetsbaarheid en vriendschap klinken achter de muren anders. Alsof ze met hoofdletters geschreven worden.

Alle levensvragen lijken daar indringender aanwezig. Om ruimte te geven aan die vragen ontwikkelde ik voor de gevangenen allerlei kunstprojecten.

Verrassend vaak kwam ik tijdens die projecten tot de conclusie dat de mensen die in vrijheid leven met dezelfde dingen worstelen als de mensen achter de muren van de gevangenis.

Daarom was het goed om mijn ervaringen en projecten uit de gevangenis te bespreken met een groep studenten. Wat is vrijheid, wat is trouw, hoe kwetsbaar zijn we eigenlijk, wie beschermt ons? Levensvragen waar we kennelijk allemaal een antwoord op moeten vinden.

Samen bekeken we de kunstwerken die de gedetineerden gemaakt hebben. Ze staan allemaal in dit boek. We wisselden van gedachten over thema’s die in de gevangenis aan de orde waren geweest en ontdekten de overeenkomsten tussen de vragen daar en onze eigen vragen.

Ook kwamen we tot de conclusie dat kunst een goede manier kan zijn om de eigen binnenkant te exploreren. Binnenwerk dus.

Bovenstaande tekst is de inleiding van Hemrica’s boek Binnenwerk. Bestel het boek op het website van Boekencentrum Uitgevers.

Afbeelding: een zeefdruk, gemaakt in samenwerking met gedetineerden van de gevangenis van Dordrecht

Folly Hemrica
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *