Bijeenkomsten: 'our ways to belonging'

Bijeenkomsten door Karin Melis. ‘Ga maar op de gang staan.’ ‘Ga uit mijn ogen.’ ‘Ik wil je niet meer zien.’ ‘Eruit!’ Het zijn woorden die we allemaal kennen en die behoorlijk hard aankomen. Want, zoals psychoanalyticus Erich Fromm het zegt, is verworpenheid het ergste wat de mens kan overkomen. De mens is niet bedoeld om alleen en verlaten te zijn. Zijn condition humaine is doordesemd van verlangen naar toebehoren. Erbij horen, ergens – bij iemand – thuis zijn. Het Engelse woord be-longing drukt het misschien nog mooier uit: zijn en verlangen ofwel verlangend zijn.

Het is dit verlangen naar toebehoren dat niet alleen gekrenkt wordt in strafmaatregelen die uitsluiting beogen. Maar dat ook tot inzet wordt gemaakt in de ratrace, de Voice of Holland, de dwingende eis tot excelleren en allerlei andere top tien-lijstjes. Als je niet meer mee mag of kan doen, hoor je er niet bij. Je valt af. In het ergste geval is de boodschap: jij bent niet meer welkom.

Vreemd genoeg teert het individualisme in dit opzicht dus op ons verlangen tot toebehoren. Als individu moet je het gemaakt hebben om uitverkoren te kunnen worden opdat je erbij kunt horen, bij die happy few.

Als we de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter mogen geloven, holt het welig tierende individualisme dit verlangen uit: een van de grootste problemen van onze tijd is ons tanende vermogen tot hechting. We lijden massaal aan bindings- en dus aan verlatingsangst.

Hoe heeft het zover kunnen komen dat het fundamentele verlangen tot toebehoren gebruuskeerd en geëxploiteerd wordt? Waar gebeurt dat eigenlijk en vooral: hoe? Welke wegen staan er open om opnieuw in contact te komen met dat verlangen? Het zijn vooral deze vragen die centraal staan in een serie bijeenkomsten over Het gekwetste verlangen tot toebehoren. Deze worden niet alleen belicht aan de hand van teksten, maar zeker ook geïllustreerd door concrete verhalen en ontwikkelingen.

Locatie: wordt nog bekend gemaakt.
Tijd: Op de maandagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur op 25 november, 2 december, 9 december, 16 december 2013, 6 januari, 13 januari, 20 januari en 27 januari 2014
Kosten: 250 euro (incl. koffie, thee, versnapering, etc.) Bijeenkomsten kunnen ook, volgens het vouchersysteem, onafhankelijk van elkaar gevolgd worden: 35 euro per keer.
Inschrijven vóór 4 november 2013
Inschrijven en nadere informatie bij:
Karin Melis karin.melis@planet.nl of 06-11327342

Programma van de 8 bijeenkomsten:

  1. Inleiding: wat betekent ‘toebehoren’? Hoe verschijnt ‘toebehoren’ aan ons? Hoe wordt het verlangen naar toebehoren ondermijnd? Hoe wordt het bekrachtigd?
  2. Het verlangen naar toebehoren (belonging) en individualisme (autonomie).
  3. Hedendaagse spiritualiteit en het verlangen naar toebehoren. En: de spiritualiteit van het toebehoren.
  4. De neoliberale praktijk, wetenschap, denken en doen: het verlangen naar toebehoren als vehikel voor een kritische beschouwing.
  5. Scholen, Jeugdzorg, TBS-klinieken: plaatsen van helen, verbinden, toebehoren?
  6. Gezin en relatie: vrijplaatsen van toebehoren?
  7. Jouw geschiedenis van toebehoren: het energetisch veld.
  8. Slotbijeenkomst: over de verborgenheid van het goede

Foto: Kenneth Lu/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *