Bidden voor het eten

Zouden er veel vrijzinnigen zijn die voor het eten de handen vouwen? Het is een traditioneel ritueel, dus ik verwacht het eerlijk gezegd niet. Maar ik doe het wel! Tenminste… Iets wat er op lijkt.

Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger – toen ik nog een kind was – gingen bidden voor het eten. Ik heb het dus niet van huis uit meegekregen. Toch vind ik het belangrijk om even het moment van het gewone leven naar de maaltijd te markeren.

Traditioneel gezien bidden mensen om God te danken, met name voor het eten. Het godsbeeld dat ik heb, zorgt er voor dat ik niet op zo’n manier kan bidden. God is voor mij niet een luisterend persoon die ik kan danken voor datgene wat op mijn bord ligt. Toch spreekt het idee om te danken voor het eten mij wel aan.

Ik weet zeer goed dat wij het hier in Nederland goed hebben. Er zijn zoveel mensen op de wereld die het met minder moeten doen. Die bij wijze van spreken geen eten hebben om voor te danken. Die gedachte zorgt er voor dat ik niet aan tafel wil gaan zitten om meteen ‘aan te vallen’. Als ik ga eten wil ik er even bij stilstaan dat het toch bijzonder is dat ik eten op mijn bord heb liggen; dat dat niet vanzelfsprekend is. Daar mogen we blij mee zijn en dat mogen we uitspreken.

Ook vind ik het belangrijk om een overgangsmoment te creëren: van niet-eten naar eten. Met een druk leven heb je al snel de neiging om te gaan zitten en met dezelfde snelheid te gaan eten. Even naar binnen schuiven en weer verder gaan… Dat wil ik niet. Het eten is een bepaald moment van de dag waarop je voor jezelf rust kan creëren. Om even niet met andere zaken bezig te zijn. Je bent gewoon aan het eten.

Die twee dingen: rust creëren en het besef dat je dankbaar mag zijn voor het eten, zorgen er voor dat ik als het ware bid voor het eten. Ik vouw mijn handen niet, ik spreek geen dankgebed uit, maar ik sta even stil bij deze twee punten. Ik schep voor mijzelf de rust om te eten. Ik besef mij dat er eten is om te eten. En pas dan ga ik eten.

Bron: VVP

Erik Jan Tillema
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *