Bevriend worden met Mammon: het geld en de duivel

Symposium over relatie economie en levensbeschouwing. Ter gelegenheid van het afscheid van Theo Salemink, als universitair docent Bijbelwetenschappen van de Tilburg School of Catholic Theology, organiseert Tilburg University op donderdag 11 april om 14.00 uur een symposium over de relatie tussen economie en levensbeschouwing getiteld ‘Maak vrienden met de Mammon’. 

Paul van Geest, hoogleraar Kerkgeschiedenis, Marcel Poorthuis, hoogleraar Interreligieuze Dialoog en hoogleraar Economie Lans Bovenberg leveren hun bijdrage in verhelderende lezingen over spiritualiteit, levensbeschouwing en economie.

Mammon is een Hebreeuwse benaming voor geld of duivel. Vrienden worden met geld lijkt dan een paradoxale aanbeveling, maar het is gecompliceerder dan dat. Enerzijds zijn we wars van alle begeerte naar overvloed, met afgrijzen lezen we over de ‘graaicultuur’ binnen de banken en grote corporaties. Anderzijds kan een maatschappij niet overleven zonder goed draaiende economie. 

Tijdens dit symposium tracht men niet alleen een antwoord te vinden op de vraag hoe economie en levensbeschouwing zich tot elkaar verhouden. Maar ook hoe de verborgen levensbeschouwing in de economie blootgelegd kan worden.

Salemink heeft tijdens zijn wetenschappelijke loopbaan altijd een brug willen slaan tussen levensbeschouwing en samenleving. Hij publiceerde onder andere over marxisme en de evangelische keuze voor de armen, over nazisme en kerken, over economie en katholieke sociale leer en over de geschiedenis van het Nederlands katholicisme. 

In samenwerking met Marcel Poorthuis schreef hij de trilogie over ‘beeldvorming over de anderen’: Een donkere Spiegel (2006), ‘Lotus in de Lage Landen’ (2009) en ‘Van harem tot Fitna’ (2012).

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om het symposium bij te wonen.

Het volledige programma vindt u op de website theologie

Het symposium wordt gehouden op donderdag 11 april van 14.00 uur tot 17.30 uur in zaal DZ2 van het Dante building op de campus van Tilburg University. Meer informatie via het secretariaat van Tilburg School of Catholic Theology; bureautst@tilburguniversity.edu

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *