Bert Vredegoor presenteert Geen Wonder

Samen met schrijver Hendrik van Leeuwen en fotograaf Marcel Rekers wordt kunstenaar Bert Vredegoor op 13 oktober in Vught geïnterviewd over zijn project Geen Wonder. Zijn bijzondere rasterwerken zullen daarnaast te zien zijn in kloosterhotel ZIN. Op 18 september is Vredegoor al te gast bij Zinweb Café in Amsterdam.

Wat voor Bert Vredegoor tijdens zijn verblijf in het gastatelier van ZIN begon met een houten raster voor een raam om de inkijk te beperken, leidde uiteindelijk tot een aantal autonome rasterwerken. Nu niet meer van hout, maar high-tech lasergesneden uit wit en zwart acrylaat. Acht van deze rasterwerken zijn samengebracht in de publicatie Geen Wonder en op een bijzondere manier in woord en beeld van context voorzien.  

Rasters
Op papier zijn rasters niets anders dan systemen van elkaar kruisende lijnen. Maar uitgevoerd in driedimensionale materie transformeren rasters in ‘grensposten’. Ze bieden visuele doorgang maar werpen een fysieke barrière op. Er ontstaat spanning tussen hier en daar, tussen publiek en privaat. Er wordt je dus een blik gegund op iets waarvan je nog geen deelgenoot bent maar misschien wel ooit zou kunnen zijn… In die zin houdt een raster een belofte in en geeft het een zeker perspectief of hoop op een wereld voorbij de door het raster gevormde grens.

“Een raster mystificeert de werkelijkheid, of houdt op z’n minst een vermoed mysterie in stand.”

Context
In de publicatie Geen Wonder wordt dat mysterieuze aspect van de rasterwerken benadrukt en op verschillende manieren van context voorzien. Elk beeld wordt geflankeerd door een verbale context van schrijver/publicist Hendrik van Leeuwen. Vervolgens wordt door de fotografie van Marcel Rekers en in de lay out iets ontvouwt dat zich misschien het beste laat omschrijven als beeldrijm. Het rasterwerk krijgt een passende omgeving en wordt daarmee in een visuele context geplaatst.

Het slotakkoord moet vorm krijgen in de presentatie van het werk en de publicatie. Die presentatie staat gepland op 13 oktober 2013 in het Auditorium van kloosterhotel ZIN in Vught. De keuze voor deze locatie spreekt voor zich aangezien het eerste rasterwerk daar in het gastatelier ontkiemde. Bovendien vormt het prachtig gerenoveerde kloostercomplex door de architectuur een passend decor en zorgt het voor de juiste entourage of – om in stijl te blijven – voor een goede geestelijke context.

Meer informatie over de presentatie.

Bron: Kloosterhotelzin.nl, Bertvredegoor.nl

Bert Vredegoor
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *