Beroepsverbod voor blunderende artsen?

Minister Schippers staat een beroepsverbod voor artsen voor die in de fout gaan op privégebied. Zou dat terecht zijn?

Tuchtrecht

In het Algemeen Dagblad staat: “[Minister Schippers] wil dat het tuchtrecht ook gaat gelden voor medisch personeel dat in het privéleven is betrapt op ernstige misstappen die volgens de minister ‘niet passen bij een beroepsbeoefenaar in de zorg’.” Dat lijkt op het eerste gezicht een redelijke eis. Geen patiënt wil waarschijnlijk door iemand die voor geweld- of zedenmisdrijven is veroordeeld geholpen worden.

De vraag is alleen: wat is een “ernstige misstap”? Dat is al lastig om te bepalen. Moet het om een veroordeeld misdrijf gaan? Kan een arts die blijkt prostituees te bezoeken op den duur uit zijn ambt gezet worden? Het probleem is uiteraard dat wat de arts doet en wie de arts is niet volledig gescheiden kunnen worden. Een machinist bestuurt een machine, een arts een mens.

Wat mag je beperken?

Het is raar om wat iemand mag doen te beperken door fouten in diens verleden. Wat een arts kan hoeft niet aan diens persoonlijke verleden te worden opgehangen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een politicus. Die kan goed in zijn werk zijn en in het privé-leven er een puinhoop van maken. Moeten deze twee zaken elkaar beïnvloeden? Moet de vraag of iemand zijn of haar ambt mag uitvoeren afhangen van wie hij of zij is?

Het risico is dat je goede artsen kwijt raakt. Een ander risico is dat een arts met berouw zijn beroep niet meer mag uitoefenen. De arts is gestraft en wil nu weer aan het werk. Dat mag alleen niet meer. Is dit een dubbele en daarmee te harde straf? Mensen worden zo een tweede kans ontzegt.

Moderne technologie

Interessant is wat aan het eind van het stuk staat: “Als het aan Schippers ligt, moet bij een herinschrijving worden aangetoond dat iemand voldoende werkervaring heeft en dat ook tijd is gestoken in her- en bijscholing.” Dat kan in principe scherpere artsen opleveren, maar het betekent ook meer druk. Prestatie kan onder die druk leiden. Zorg klaagt nu al over administratie, dit is weer een extra laag.

Opvallend is dat dit voorstel kan nu er een database is met gegevens waarin dit soort dingen worden opgeslagen. Die informatie is snel en efficiënt op te vragen, centraal geordend zodat hij overal is in te zien. Dat is wat nieuws. Het is een nieuwe technologie, die dit soort voorstellen mogelijk maken. Kan dat een voorbeeld zijn van hoe neutrale technologie de maatschappelijke omstandigheden verandert?

Lees het artikel Schippers wil beroepsverbod voor blunderende arts op de website van het Algemeen Dagblad.

Afbeelding: CarolienC via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *