Bermmonumenten

Tom Waits en Jules de Corte schreven allebei een lied over een gewelddadig omgekomen kind.


See video

Er is niets zinlozer dan de dood van een kind. Per definitie onschuldig. Per definitie een dood zonder reden. Per definitie een wrede dood. Een kind gedood door geweld is de overtreffende trap van wreedheid. In mei van dit jaar werd het nieuws beheerst door de zoektocht naar de broertjes Ruben en Julian en de gruwelijke vondst van hun lichamen na dertien dagen.

In 1993 werd het nieuws in de VS beheerst door de ontvoering van en moord op het 12-jarige meisje Polly Klaas, wier moordenaar nog steeds in death row zit. Vier jaar later werd het vermoorde lichaam van een ander 12-jarig meisje, de zwarte Georgia Moses, gevonden onder een boom. Haar moordenaar werd nooit gevonden. In tegenstelling tot de blanke Polly Klaas, kreeg zij nauwelijks aandacht in de media. Tom Waits schreef een lied over haar en nam het op voor zijn cd Mule Variations, maar hield het buiten de uiteindelijke tracklist, totdat zijn 12-jarige dochter het opnam voor Georgia, die niet ook door haar vader vergeten mocht worden. Aan haar hebben we dus dit lied te danken. De openingszinnen, Cold was the night / and dark was the ground, verwijzen naar een instrumentale hymne van blueszanger Blind Willie Johnson. In zijn lied gaat over de grond waar Jezus op lag (bij zijn geboorte, of, waarschijnlijker, na zijn kruisiging, evenzeer door God verlaten).

Why wasn’t God watching?

Why wasn’t God listening?

Why wasn’t God there for Georgia Lee?

Op zo’n moment is er geen ander adres voor deze aanklacht dan God. Jules de Corte had zelfs niet het restje geloof om kwaad op God te zijn. De Corte is een in vergetelheid geraakte schrijver van cabaretliedjes. Net zo blind als Stevie Wonder, maar met een minder soepele stem gezegend. Zijn werk is hopeloos gedateerd, maar één lied kan ik niet vergeten. Het begint met de prachtige regel Nu is kleine Anita nooit meer bang. Het begint teder en eindigt sarcastisch.

Foto: Vistavision/Flickr.com

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *