Ben jij iemand die veel denkt?

Een van de vragen op de intakelijst die ik gebruik is: Ben je iemand die veel denkt? Verreweg de meeste klanten reageren dan met een overtuigd: Ja! En jij, ben jij iemand die veel denkt?

Ook ik ben iemand die deze vraag met ja kan beantwoorden. Nu lukt het me de afgelopen jaren gelukkig veel beter om minder in mijn hoofd te zitten dan vroeger. Ik leef meer in het moment en probeer er gewoon te ZIJN en niet de hele dag dingen alleen maar te denken. Dat denken heeft namelijk te vaak te maken met het verleden of het toekomst en niet met het huidige moment.

Ik denk dat er een paar dingen zijn die me daarbij hebben geholpen. Ouder worden is er eentje van (nou dat gaat vanzelf, dus dat is lekker makkelijk). Verder heb ik tijdens mijn opleidingen ook geleerd om aan zelfonderzoek te doen. Door elke dag een aantal minuten rustig in meditatie te gaan zitten en dan te voelen wat er in mijn lichaam gebeurt. Ik doen dan een soort van bodyscan (lichaamsscan), waarbij ik bij mijn voeten begin en langzaam mijn focus door mijn lichaam laat gaan. De gevoelens die ik onderweg tegenkom zijn het vertrekpunt om na te gaan waar dit gevoel vandaan komt. Belangrijk is dan om deze gevoelens dan te accepteren en los te laten. Dit kan je dan vervolgens ook doen met je gedachten. Ze observeren, accepteren en dan loslaten. Dit is een belangrijk onderdeel (geweest) van mijn persoonlijk spirituele groeiproces.

Deze vorm van meditatie is een vast onderdeel van mijn dag geworden en eentje die ik maar zelden oversla. Ik moet daarbij altijd denken aan een geweldige uitspraak van Osho:

Je zou elke dag twintig minuten in meditatie moeten gaan zitten, behalve wanneer je te druk bent, dan zou je een uur moeten gaan zitten.

Foto: Pixabay

Sharon Hagenbeek
Sharon Hagenbeek is afgestudeerd in de Literatuurwetenschappen en Filosofie. Als freelance journalist schrijft zij over deze onderwerpen. Zij is bovendien oprichter en hoofdredacteur van de {tussenwoord} website. Als filosoof houdt zij zich in het bijzonder bezig met het werk van Heidegger en Sartre.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *