‘Bekeerd. Moslim worden – moslim zijn’

In een tijd waarin moslim-zijn een scala aan negatieve associaties oproept bij veel Nederlanders, lijkt een bekering tot de islam geen voor de hand liggende keuze. Toch stijgt het aantal bekeerlingen in Nederland gestaag. Waarom kies je voor de islam? En hoe word je eigenlijk moslim? De tentoonstelling ‘Bekeerd. Moslim worden – moslim zijn’ brengt het bekeringstraject in beeld en belicht daarbij niet alleen het spirituele proces, maar ook de praktische aspecten van deze overstap. De tentoonstelling is te zien in het Amsterdam Museum van 11 april tot en met 27 juli 2014. 

Moslim(a) worden is eigenlijk heel eenvoudig. Het uitspreken van de geloofsbelijdenis, de shahada, is voldoende: “Ik getuig dat er geen god is behalve God en ik getuig dat Mohammed Zijn boodschapper is.” Hier gaat vaak wel een lange periode van zoeken, overdenken en uitproberen aan vooraf. In ‘Bekeerd. Moslim worden – moslim zijn’ staan het uitspreken van de geloofsbelijdenis en het leren en uitoefenen van het gebed centraal. Aan de hand van deze thema’s wordt de bezoeker meegenomen naar de wereld van de bekeerling, onder meer door de fotodocumentaire ‘Bekeerd’ van fotografe Saskia Aukema.

Kennis verbreden
Bekering tot de islam is een onderwerp dat sterk tot de verbeelding spreekt, maar waar mensen vaak weinig over weten. Voor velen zal het een verrassing zijn dat zelfbewuste, onafhankelijke Amsterdammers met een seculiere, christelijke of joodse achtergrond zich vol overtuiging besluiten te bekeren tot een religie die vaak negatief in het nieuws komt. Met de tentoonstelling wil het Amsterdam Museum de kennis over deze maatschappelijke ontwikkeling vergroten, vooroordelen aanpakken en de bezoeker uitdagen om stereotype beelden van moslims en bekeerlingen bij te stellen. 

Promotieonderzoek
De expositie is gebaseerd op het promotieonderzoek van antropologe Vanessa Vroon-Najem. Zij heeft tussen 2006 en 2011 onderzoek gedaan naar vrouwen die zich bekeren tot de islam in de regio Amsterdam. Naar aanleiding van haar onderzoek verscheen eerder onder andere de AVRO documentaire Verborgen Vrouwen (2007, Ons’ Lieve Heer op Solder), de radiodocumentaire Moslima’s met blauwe ogen en publicatie Hollandse Moslima’s (2010, IKON) en de tentoonstelling en publicatie Ik Vast (2011, Amsterdam Museum). Bij de tentoonstelling verschijnt ook het gelijknamige boek ‘Bekeerd’, dat een samenwerkingsproject is met fotografe Saskia Aukema. 

Gelovige stad
Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van ‘De Gelovige Stad’: een platform rond het thema religie en geloofsbeleving in Amsterdam. Hiermee willen diverse culturele en religieuze instanties mensen op een laagdrempelige en originele manier kennis laten maken met diverse vormen van geloofsbeleving in Amsterdam.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *