Beelden van G?d

‘Beelden van God? Kan dat zomaar? Mag dat wel? We mogen ons toch helemaal geen beeld van God maken? En bovendien, God is toch helemaal niet zichtbaar. Hoe kun je daar dan een beeld van maken, laat staan een foto? Juist vanwege dit soort vragen heb ik het vraagteken in de titel verwerkt: Beelden van G?d’, zegt Albert Klok, remonstrants predikant in Meppel en Hoogeveen en in de Hutgemeenschap in Emmen.  Hij exposeert zijn foto’s van 15 oktober 2013 tot 5 januari 2014 in WZC Restoord in Meppel, daarna in januari en februari in de remonstrantse kerk in Meppel, en van 2 maart tot 21 april 2014 in de Grote Kerk in Emmen.   

‘Op basis van het scheppingsverhaal in de bijbel, in het eerste hoofdstuk van Genesis , wordt vaak beweerd dat de mens de kroon is op de schepping. De mens is “beeld van God”, want “God schiep de mens naar Zijn beeld”. Maar alleen omdat een mens dat ooit zo opschreef, zou God al het andere niet “naar Zijn beeld” geschapen hebben? Dat lijkt me een te beperkte opvatting. De filosoof Spinoza (1632-1677) stelde al dat God en Natuur één zijn. Vandaar dat u in deze expositie zeer verschillende beelden van G?d kunt tegenkomen; mensen, dieren, planten en landschappen.

Kijk met de ogen van een bioloog en je zult willen vaststellen welke soort het is. Kijk met de ogen van een fotograaf en je zult nagaan of de scherpte klopt, de belichting en compositie… Maar om God te ontmoeten moet je kijken met andere ogen: een andere kijk op dezelfde werkelijkheid.’

Bron en afbeelding: www.remonstranten.org

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *