Beelden van G?D – Duitse Oorlogsgraven (2)

Duitse oorlogsgraven in Normandië . De mens als beeld van God, ook als we gruwelijke dingen doen?‘, aldus de toelichting van Albert Klok bij de foto die u bij dit artikel ziet. Remonstrants predikant Klok exposeert tot en met april foto’s met ‘Beelden van God’ in Meppel en Emmen, Op Zinweb kunt alvast wat foto’s van hem bekijken, waarbij hij de achtergrond er van uitlegt. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over de expositie.

Deze foto, van Duitse oorlogsgraven in La Cambe, Normandië, heb ik genomen, nadat ik eerst Pointe du Hoc bezocht had. Een groter verschil tussen die twee gedenkplaatsen is nauwelijks denkbaar. Pointe du Hoc is het hoogste punt tussen Omaha Beach en Utah Beach. Op D-Day is daar gruwelijk gevochten en uiteindelijk hebben de geallieerde troepen dit steunpunt veroverd. Nu komen daar busladingen vol toeristen naar toe om de ruïnes van bunkers en de bomkraters te bekijken. Er worden verhalen verteld over hoe “wij” naar boven klommen en de Duitsers verdreven. De man die ik dit hoorde zeggen was te jong om er zelf bij geweest te zijn.

La Cambe is van een heel andere orde. Het was eerder een geallieerde oorlogsbegraafplaats, maar werd later overgedragen aan de ‘Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge’. Je komt naar deze begraafplaats door een vredesbos. Bij de bomen staan bordjes met namen van gesneuvelden, maar ook met teksten voor vrede. Bij de ingang hangen naast de Franse en de Duitse vlag óók de vlaggen van de geallieerden. Hier geen stoere verhalen, maar rust, stilte en een oproep tot verzoening en vrede. 

Enerzijds, als God en natuur één zijn, dan horen ook de gruwelijke kanten van het leven bij God. Leven en overleven, eten en gegeten worden, heeft dan allemaal betrekking op God. Maar anderzijds, de gruwelijke dingen die mensen elkaar aandoen gaan vaak veel verder dan de natuurlijke overlevingsdrang. En om dat gedrag ook met God in verbinding te brengen gaat mij wat ver. Voor je het weet is God dan de “auteur van het kwaad”. Maar het blijft natuurlijk wel wringen; als je de mens ziet als beelddrager van God, en God als “Het Goede”, dan is dat soms moeilijk met elkaar te verenigen.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *