Beelden van G?D (3)

‘Een miniscuul beestje (ca. 2 mm) op mijn tuintafel, sleept met een zaadje van de berkenboom. Zo klein en volmaakt toegerust voor zijn taak in de wereld. En dat zou géén beeld van God zijn?, aldus de toelichting van Albert Klok bij de foto die u bij dit artikel ziet. Remonstrants predikant Klok exposeert tot en met april foto’s met ‘Beelden van God’ in Meppel en Emmen, Op Zinweb kunt alvast wat foto’s van hem bekijken, waarbij hij de achtergrond er van uitlegt. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over de expositie.

Klok: “Dit beestje liep op een mooie dag zomaar over mijn tuintafel. De gelige vlek is een zaadje van een berkenboom, dus dan kun je nagaan dat dit schepseltje pakweg 2 mm groot is. En toch loopt het volstrekt autonoom rond en is volmaakt toegerust om te doen wat dit soort beestjes te doen hebben. Deze waarneming en mijn verwondering daarover, vormen het begin van de totstandkoming van deze foto. Daarna volgt natuurlijk de praktische uitvoering. Om dit beestje in beeld te vangen, moest ik er heel dicht op kruipen, alleen… het bleef niet stil zitten. Dat maakt de opname een stuk lastiger, maar mijn verwondering werd er alleen maar groter door.

Deze foto heeft bewust geen connectie met de mens, daarmee is het een ‘statement’Namelijk, dat als god en natuur één zijn, de mens een veel te grote broek aantrekt door zichzelf als de kroon op de schepping te beschouwen.Ik kies er bewust voor om in mijn expositie, naast mensen, ook een aantal ‘niet-menselijke’ schepsels op te voeren als volstrekt gelijkwaardige beelden van god. Daarmee heb je ook wel de kern van mijn expositie te pakken: mensen zijn beelden van god, maar dat geldt ook voor de natuur om ons heen. Die visie maakt je als mens bescheiden en nodigt uit je te blijven verwonderen.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *