Bed, bad en brood

Al sinds december 2013 zitten er uitgeprocedeerde asielzoekers in een gekraakte garage in Amsterdam. Nu wordt de garage ontruimt. Een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof heeft dat bepaald. Kun je mensen die niets te verliezen hebben zomaar op straat zetten?

Vluchtgarage

Nadat ze al weken hadden rondgezworven kraakten een aantal uitgeprocedeerde asiekzoekers in december 2013 een garage in Amsterdam Zuidoost. Asielzoekers die geen mogelijkheid zagen om terug te keren naar het land van herkomst konden niet anders dan zichzelf deze leegstaande plek toe-eigenen. Het is niet de eerste plek waar vluchtelingen zitten. Er is in de afgelopen jaren al sprake geweest van een vluchtkerk, een vluchtschool en een vluchtflat. Het begon allemaal met het tentenkamp in Amsterdam Osdorp. 120 vluchtelingen hebben een plek in de vluchtgarage. Nu moeten ze eruit.

Rechtbank

De PKN diende in 2012 een klacht in bij de ECSR, omdat ze vinden dat Nederland iedereen, ook mensen zonder verblijfspapieren, moet beschermen. Hieruit kwam een uitspraak. Vanaf november 2014 heeft elk mens recht op onderdak, kleding en eten (bed, bad en brood). Dit geldt ook voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Met die uitspraak lijkt het gevaar van ontruiming geweken voor de asielzoekers in de vluchtgarage. Toch deed het Gerechtshof in Amsterdam deze week uitspraak. De 120 krijgen langer dan een week de tijd om hun spullen te pakken. Maar ze moeten vertrekken. Dit komt uiteindelijk voort uit diezelfde uitspraak.

Alternatief

Het draaide allemaal om de invulling van de term ‘goed alternatief’. Er is tegenwoordig een opvang die een avondmaaltijd, een slaapplek, een douche en een ontbijt biedt. Dit is alles wat in de uitspraak van de ECSR staat. Het Gerechtshof vindt dat dus een goed alternatief. Aan de bed, bad en brood-voorwaarden zijn voldaan. Dat de mensen hiermee geen eigen plek hebben en geen thuis lijkt gemakshalve even vergeten te worden. Toch is er een andere kant aan dit verhaal. Er was voor de uitspraak helemaal geen opvang voor deze groep. Inmiddels is er een avond- en nachtopvang. Het gaat langzaam de goede kant op. De volgende stap is dat er een plek komt waar de mensen zich thuis kunnen voelen. Vluchteling ben je niet uit weelde, je leven staat op zijn kop. Geen mens is illegaal. Daden zijn illegaal, mensen niet. Dat klopt semantisch al niet.

Europese enclave

Mensen die hun leven op het spel zetten om het ergens anders beter te krijgen verdienen niet alleen ons respect, maar verdienen ook alle hulp. Als er mensen aanspoelen op Lampedusa kijkt iedereen vol afschuw naar Italië en naar hoe ze dit probleem tackelen. Als we daar nou beter Europees beleid op toepassen. Maak Lampedusa een Europese enclave. Zorg dat het daar goed geregeld wordt en verdeel alle vluchtelingen op zo’n manier dat de landen waar ze terechtkomen het kunnen verwerken en als vluchtelingen geen kans krijgen, zorg voor een humane beslissingscyclus; snel en begeleid. Geef mensen een kans, een echte kans. Geef mensen niet alleen een ontbijt en een bed in een opvang. Geef mensen een thuis. Dan doen we het samen.

Lees de artikelen over de vluchtgarage hier en hier

Photo Credit: Jorn van Eck via Vluchtgroep Amsterdam

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *