Banning gekozen tot belangrijkste vrijzinnige theoloog

Willem Banning is gekozen tot de belangrijkste vrijzinnige theoloog van Nederland. De uitslag van de verkiezing is zaterdag tijdens de ledenvergadering van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) bekend gemaakt. 

Welke theoloog heeft de grootste invloed gehad op de vrijzinnige traditie waar onder meer de VVP deel van uitmaakt? Gedurende twee maanden kon iedereen via de website van de VVP stemmen op een lijst van 10 theologen, van Erasmus en Arminius tot Heering en Spelberg. 

Banning kreeg veruit de meeste stemmen. Hij was vrijzinnig hervormd theoloog en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de kerk en de samenleving. Op kerkelijk vlak was hij actief als voorganger, bijzonder hoogleraar in Leiden en via de Barchembeweging, een studiecentrum voor een praktische en open sociaal-gezinde vroomheid.

Daarnaast was Banning ook politiek actief, eerst bij de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en later als een van de oprichters van de Partij van de Arbeid (PvdA). 

Volgens Banning stond de kerk midden in de samenleving en daarom wilde hij in zijn leven theologie, politiek, cultuur en maatschappij combineren; iets dat voor die tijd nog niet gebruikelijk was. 

De verkiezing is georganiseerd door de VVP in het kader van haar 100-jarige bestaan. Al een eeuw lang staat de vereniging voor het vrijzinnige geluid binnen en buiten de Protestantse Kerk. 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *