Oude verhalen_nieuw perspectief

Recensie: Niet in Gods naam

/
Het Bijbelverhaal ‘de Broedertwist’ staat aan de oorsprong van menselijk geweld. Jonathan Sacks pleit in zijn boek 'Niet in Gods naam' voor het lezen van deze oude Bijbelteksten vanuit de context van de 21e eeuw.

Geloof en politiek

/
Zinweb maakte de afgelopen jaren een aantal interessante videos over zingeving in de breedste zin van het woord. Deze maand delen we enkele series in een handig overzicht. Vandaag de serie geloof en politiek met onder meer Marleen Barth en Ruard Ganzevoort.

Vrijzinnige kopstukken

/
Zinweb maakte de afgelopen jaren een aantal interessante videos over zingeving in de breedste zin van het woord. Deze maand delen we enkele series in een handig overzicht. Vandaag vrijzinnige kopstukken met onder meer Boris van der Ham en Arjo Klamer.

Zingeving in opvoeding

/
Zinweb maakte de afgelopen jaren een aantal interessante videos over zingeving in de breedste zin van het woord. Deze maand delen we enkele series in een handig overzicht. Vandaag de serie zingeving in opvoeding.

Coornhert en de vrije renaissance-mens

/
Als Willem van Oranje de “vader des vaderlands” is, dan is zijn vriend Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590) de eerste “denker des vaderlands”. Deze Coornhert blijkt uitzonderlijk modern. Door Dick van Niekert.

Positief egoïsme

/
Het klonk zo cynisch. Duurzaamheid is business. En natuurlijk zal dat zo zijn, maar bovenal is het de enige bruikbare manier om nog langer op een normale manier op deze aarde te kunnen blijven leven die er op dit moment voor handen is. Zinweb zocht het uit.
duurzaamheid

Tien documentaires over duurzaamheid die je gezien moet hebben

/
Online zijn er veel interessante documentaires over het onderwerp duurzaamheid te vinden. Zinweb zette er tien op rij.

Vrijzinnige jonge predikanten

/
Zinweb maakte de afgelopen jaren een aantal interessante videos over zingeving in de breedste zin van het woord. Deze maand delen we enkele series in een handig overzicht. Vandaag de serie vrijzinnige jonge predikanten.

Drie Ted Talks die duurzaamheid in een verrassend perspectief plaatsen

/
2017. Het begrip duurzaamheid is langzaam ingedaald naar het niveau van consumeren. Waar je ook komt wordt er wel een product aangeprezen met het begrip 'duurzaam' of 'natuurlijk'. Maar wat wordt daar nou eigenlijk mee gezegd?
Oikos

Changemakers

/
Zinweb maakte de afgelopen jaren een aantal interessante videos over zingeving in de breedste zin van het woord. Komende maand delen we enkele series in een handig overzicht. Vandaag de serie Changemakers.
duurzaamheid

"Duurzaamheid vraagt om een lange adem"

/
"Laat politieke partijen ophouden met enerzijds veel eisen van de overheid en tegelijkertijd hard bezuinigen op ambtenaren. Je hebt in een energietransitie veel kennis nodig binnen de overheid om zaken te sturen, kom daar ook voor uit en regel dat." Dat stelt Rik Harmsen van de NWEA (Nederlandse WindEnergie Associatie) en voormalig fractiemedewerker milieu en energie in de Tweede Kamer.
slowfood biologische markt Utrecht

“Als ik in de keuken sta, kan de wereld even helemaal vergaan”

/
Slowfood staat voor het eten van pure en lokale producten, maar wie denkt dat slowfood ‘slowcooking’ inhoudt, heeft het mis. Alhoewel het favoriete recept van slowfoodie Jan van der Laan toevallig wel een langzaam gegaarde karbonade van het Livar-varken is. “Ik eet eigenlijk best simpel, maar wel altijd lekker.”
,

De adoptie van een kerstkind

/
In Mattheus 25 staat: Want toen ik honger had, hebben jullie Mij te eten gegeven. Toen ik dorst had, hebben jullie Mij te drinken gegeven. Toen ik een vreemdeling was, hebben jullie Mij in huis genomen. Bianca schreef een kort verhaal over eenzaamheid en barmhartigheid.
Moderne kerstgedachte, kerst
,

Kerststress. Of de moderne kerstgedachte.

/
Voor sommigen is kerst een tijd van verwachting, hoop en licht in de duisternis, voor anderen simpelweg een tijd van stress. Mimy ontdekte deze week de moderne kerstgedachte.

Waarom duurzaamheid geen ledig begrip is

/
Inmiddels voelt het woord duurzaamheid clichématig aan, alles krijgt te pas en te onpas het predicaat duurzaam, terwijl intussen de poolkappen smelten, de zeespiegel stijgt en giraffes bij bosjes neervallen. Is er dan nog hoop?
Marjan Minnesma

Zin in klimaatverandering

/
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, klaagde de Nederlandse staat in 2013 aan. De rechter gaf de organisatie in juli dit jaar gelijk. En dat is maar goed ook volgens Minnesma: "Voor mij is het duidelijk dat ik een verantwoordelijkheid heb naar mijn kinderen."
Duurzaamheid, tijdsbeleving

Duurzaamheid en tijdsbeleving

/
De term ‘duurzaam’ heeft een rijkere betekenis dan enkel een goed gebruik van hulpbronnen. Een van de betekenissen van ‘duurzaam’ is bijvoorbeeld ‘van lange duur zijn’. Wat is de relatie tussen duurzaamheid en tijdsbeleving?

Recensie: Filosoferen is makkelijker als je denkt

/
Filosoferen is makkelijker als je denkt. Zo logisch, je zou bijna denken dat de uitdrukking makkelijker dan je denkt grammaticaal niet klopt. De ondertitel van het boek van filosoof Coen Simon verklaart: Leren denken zonder dogma’s.
,

Rapper Diggy Dex over Golven

/
"Niemand houdt de golven, maar jij kunt blijven staan." Rapper Diggy Dex zit misschien nu wel op zijn hoogste golf in zijn carrière. Hij werkt aan prachtige projecten en staat voor volle zalen. In deze NVO-video spreekt hij over vallen en opstaan, verantwoordelijkheid en inspiratie.
Foto: Ashley Batz via Unsplash

Duurzaam geluk. De bron in jou.

/
De Soefi-mysticus Roemi zegt: "Je lest je dorst aan zoveel verschillende fonteinen en telkens als er eentje ophoudt, stopt je genot. Maar pas als de sublieme fontein in jezelf gaat bruisen, raak je echt vervuld. Dan hoef je niet langer te stelen van andere bronnen."

Zijn wij moreel verantwoordelijk voor toekomstige generaties?

/
In zijn verkiezingscampagne beweerde Trump dat klimaatverandering niet beïnvloed wordt door de mens. De laatste dagen blijkt dat hij daarop terug komt. Trump stelt dat er ‘toch enig verband’ bestaat tussen de opwarming van de aarde en het gedrag van de mens. De vraag is echter of wij daarom ook moreel verantwoordelijk zijn om duurzaam met de aarde om te gaan.
Biografisch bewustzijn werkt door in ons dagelijks leven

Zinpodium: biografisch bewustzijn

/
Ons persoonlijk verleden werkt door in het heden. Identiteit is voor een belangrijk deel gevormd door de cultuur waarin je opgegroeid bent. Een verkenning van biografisch bewustzijn door Gerard Groen in de aanloop naar een studieweek.

Recensie: God, iets of niets?

/
In God, iets of niets wil de schrijver de grenzen tussen geloof en ongeloof vloeiend maken. Dat doet hij op een meeslepende en deskundige wijze.