Artiesten zingen verhalen van militairen

Your Song powered by humanism vertelt de verhalen van Nederlandse militairen door liedjes, gecomponeerd en gezongen door artiesten. Drie van hen spelen hun Song tijdens de Rotterdamse Museumnacht zaterdag 8 maart in het Mariniersmuseum. Een sneakpreview.

Als uitgezonden militair maak je veel mee wat moeilijk uit te leggen en te verwerken is als je weer thuis bent. In Your Song powered by humanism maken artiesten muziek van de verhalen van militairen. In het Mariniersmuseum brengen My Favorite Scar, Aniek Maren, en bariton Joep van Geffen begeleid door de marinierskapel voor het eerst hun Song ten gehore.

Gewondenverzorger Johan de Jonge wordt uitgezonden met Dutchbat in juli 1995. Hij is dan 21 jaar. Tijdens de val van de enclave Srebrenica nemen Serviërs hem gevangen en houden hem een week gegijzeld. “Ik dacht toen dat het einde verhaal zou zijn. Ik heb een afscheidsbrief geschreven aan mijn ouders. Ik heb ‘m nog steeds.” Hij kreeg last van stress, keerde tien jaar later terug naar Srebrenica, zocht contact met de nabestaanden, herdacht de slachtoffers met hen en heeft inmiddels allerlei projecten opgezet om hen te steunen. Nu werkt hij weer voor Defensie en hoopt zelfs naar Mali te worden uitgezonden. Aniek Maren schreef het nummer Eyes Open Wide over zijn ervaringen, angst en onmacht.

Militairen en veteranen vinden het soms lastig hun verhaal te vertellen, merken geestelijk verzorgers die dagelijks met hen werken. Om hen te helpen begrip te krijgen voor hun ervaringen namen zij het initiatief voor Your Song. Als we onze verhalen delen, delen we het leven zelf, onze hoop, dromen, angsten, vragen en antwoorden, onze fouten en successen, zegt Kolonel Ingeborg Takken, hoofd Humanistisch Geestelijke Verzorging Defensie. “Als humanist geloof ik dat mensen voor een mooi en zinvol leven vooral elkaar nodig hebben. In onze verhalen, in onze muziek, delen we wat voor ons van waarde is.”

Komende zaterdag in het Mariniersmuseum voert Aniek Maren Eyes Open Wide uit. Darkrockband My Favorite Scar speelt unplugged The Mission, op basis van het verhaal van luchtmobiele militairen Frank van der Looy en Joost Engel. Over verbondenheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen en vriendschap, tijdens en na een heftig vuurgevecht in Uruzgan.

Klassiek bas-bariton Joep van Geffen voert met begeleiding van de marinierskapel voor het eerst zijn lied uit voor kolonel der mariniers Marc Brinkman. Brinkman was commandant van een eenheid die in 2003/2004 werd uitgezonden naar Irak.

Your Song powered by humanism is een humanistisch project. Humanistisch geestelijk verzorgers noteren de verhalen van de militairen. In een ontmoeting met ‘hun’ artiest, vertellen militairen over bepalende gebeurtenissen in hun leven. De artiesten transformeren hun verhaal in een Song en voeren die uit voor ‘hun’ militair. Deze ontmoetingen zijn vastgelegd. De videoclips van de nummers staan vanaf 27 maart gefaseerd online op your-song.nl.

Foto: P.J.L Laurens/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *