Art of Zen Investing: time, treasure en talent

Een van de eerste dingen die ik zeg in mijn praatje over the Art of Zen Investing is vaak: “We willen allemaal iets speciaals aan de wereld meegeven”. Ik denk dat echt. Iedereen wil een legacy, een erfenis achterlaten, en uiteindelijk, als we ons eigen leven op orde hebben gebracht, iets speciaals aan de wereld bijdragen.

Nu is de vraag natuurlijk, en het onderwerp van dit blog, wat hebben we aan onze omgeving en de wereld te geven? Mijn broer Bart kwam een tijd geleden met de filosofie van drie T’s. De drie T’s zijn: Time, Treasure en Talent. Je hebt je tijd, je geld of andere goederen van waarde en je talent om te delen. Als je deze drie T’s op een lijn krijgt komen je dromen uit. Laat me het alsjeblieft uitleggen.

Mijn slapeloze nacht
Ik sprak vannacht (ik had weer eens een inspiratievol slapeloos nachtje) met een buurman op straat. Hij heeft een droom en zei dat het moeilijk zou worden te bereiken. Ik flapte ineens het volgende eruit en ik bedacht dat ik dit moest onthouden: als je bezig bent met het verwezenlijken van een grote droom, gebeuren er altijd twee dingen: 1) Je kunt alles want je hebt een hoger doel. Met een hoger doel in zicht is iedere tegenslag slechts een tijdelijke. En 2), als je je dromen waarmaakt krijg je weerstand uit je omgeving of de maatschappij.

Dit omdat je de regels breekt als je met je dromen bezig gaat. Je gaat niet alleen buiten je eigen comfortzone maar ook buiten die van je omgeving. Je omgeving vindt je misschien raar, excentriek of zelfs gek. Dit hoort erbij. Van de eerste realisatie krijg je energie, heel veel energie. Van de tweede zul je af en toe balen. Maar als je weet dat het erbij hoort, kun je terugverwijzend naar de eerste alles aan. 

Tijd
Er zitten helaas slechts 24 uur in een dag. En dan moeten we ook nog ’s nachts af en toe een klein dutje doen. Onze tijd is beperkt. Het project, de droom, waar je tijd in stopt groeit. En je dromen waar je geen tijd in stopt zullen uiteindelijk steeds lager op je prioriteitenlijstje komen. We hebben natuurlijk onze verplichtingen, maar als je weet wat je wilt, stop alsjeblieft je tijd erin. Het is zo simpel. Als je tijd stopt in dromen, dagdromen bijvoorbeeld om erachter te komen wat je echt blij maakt in het leven, en dan ook nog je tijd stopt in het verwezenlijken van die dromen…dan wordt de kans steeds groter dat je dromen uitkomen. Zeker als je Treasure en je Talent ook gaat gebruiken. 

Treasure
Je kunt je tijd ergens instoppen maar niet je geld. Als je iets werkelijk wilt, zul je moeten investeren. Als je wel je tijd in een droom stopt maar weigert om er geld in te steken, zal er misschien niets gebeuren. Vaak durven we ook niet onze centjes in een droom te stoppen omdat we een beetje angstig zijn. We hebben als Nederlander geleerd altijd een spaarrekening aan te houden. En we zijn angstig om ons geld in een droom te stoppen, vaak ook omdat onze droom buiten de comfortzone van onze omgeving gaan.

Als je een stille droom hebt op je 50ste om fotograaf te worden terwijl je eigenlijk een bankier bent, koop dan die cursus. Als je een droom hebt om kinderen in de derde wereld educatie te geven, geef dan je geld aan een goed doel. Je hoeft heus niet meteen je hele spaarrekening te legen, maar als je je geld in je droom stopt, wordt de kans nog groter om je droom waar te maken. 

Talent
Je talent is de laatste ‘T’. Maar daarom niet minder belangrijk. Je talent is iets waar je hoogstwaarschijnlijk al veel tijd in hebt gestoken in je leven. Gebruik het! Veel van ons hebben een verleden in zakendoen. Dit kun je gebruiken bij het waarmaken van je dromen. Of je nu een advocaat bent geweest die nu yogaleraar is of dat je een kunstenaar bent die nu bankiers lesgeeft. Ik doe dit nu op dit moment. Mijn talent ligt, onder andere, in de financiële wereld. Ik gebruik dit talent, en mijn tijd en mijn geld, om te schrijven over the Art of Zen Investing. Dank voor het lezen, lieve lezer :). 

Hoe komen je dromen uit?
In mijn filosofie is het zaak om de drie T’s op een lijn te krijgen. Als je je Time, Treasure en Talent op één lijn krijgt, gebeuren de mooiste dingen. Droom groot, maar vergeet niet babystapjes te nemen. Iedere dag een beetje, dat is voor mij de manier om mijn grootste dromen uit te laten komen. Met mijn drie T’s op één lijn. 

Droom hard!

“Zij die dromen… leven.”

Op mijn website kun je je nu inschrijven voor een gratis tweewekelijkse e-mailcursus over the Art of Zen Investing. Binnenkort begin ik ook met een intensievere (betaalde) cursus over the Art of Zen Investing en je kunt een ‘koffie met Tim’-date boeken voor een shot espresso (of een andere koffie) en inspiratie om je verder te helpen op je financiële of persoonlijke pad. Mail me als je dit interessant lijkt.

Het vorige en volgende blog in de reeks The Art of Zen Investing
Foto’s: Pixabay, Håkan Dahlström/Flickr.com

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *