Art of Zen Investing op microniveau

In het vorige blog heb ik de drie niveaus waarop the Art of Zen Investing uitgeoefend kan worden uitgelegd, van klein naar groot: micro, meso en macro. In deze blog ga ik dieper in op het beoefenen van The Art of Zen Investing op microniveau. 

Wat is het microniveau?
Het microniveau is de kleinste schaal waarop the Art beoefend kan worden: de eenmanszaak, de zzp’er en de kunstenaar die zijn eigen werk verkoopt. Hoe creëer je een zaak waarbij je een hoger doel dan geld verdienen voor ogen hebt, en tegelijkertijd geld verdient? Misschien weet je nog dat ‘een hoger doel dan geld verdienen’ de eerste en belangrijkste richtlijn van the Art of Zen Investing is. Voor de andere drie richtlijnen kun je deze blog lezen: de drie andere richtlijnen

Je kunt erachter komen wat je hogere doel is boven geld verdienen door je af te vragen wat je werkelijk van het leven wilt. Geld verdienen is natuurlijk leuk en er is niets mis mee. Geld is slechts neutrale energie en superhandig voor het ruilen van goederen en diensten. Maar er is meer energie dan geld alleen. 


Meer dan geld alleen…

Persoonlijk ontwikkeling
Alles wat er meer is boven geld verdienen heeft te maken met je persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling gaat eigenlijk altijd over hetzelfde: minder vanuit het rationele gedachtegoed beslissingen maken en meer vanuit het hart, of, zoals ik het liever noem, vanuit het intuïtieve gedachtegoed. Indien we hierin slagen komen we erachter wat onze passie is in het leven en nemen dat mee in het vinden van ons hogere doel in de zaken die we doen.

En met een hoger doel dan geld verdienen maken we ook nog onze omgeving, en daarmee de wereld een beetje mooier. Intuïtie wordt in zakendoen (bij mij vroeger op de beurs) ook wel ‘gut feeling’ genoemd. Onze gut feeling vertelt ons wat ons hogere doel kan zijn, en dat wat we werkelijk willen van het leven. Hoe ontwikkel je, en minstens even belangrijk, hoe vertrouw je je gut feeling of je intuïtie? 

Van rationeel naar intuïtief
Ik heb een manier gevonden om minder rationeel en daardoor meer intuïtief door het leven te gaan. En dit heeft, nogal paradoxaal, alles te maken met rationeel naar je rationele kant te kijken. We hebben gedachtepatronen die werken voor ons, waar we – in Jip-en-Janneketaal – blijer van worden. En we hebben gedachtepatronen die ons tegenhouden in ons geluk. Indien we nu rationeel gaan kijken naar die gedachtepatronen die ons in de weg zitten, kunnen we deze gedachtepatronen veranderen zodat ze wel voor ons werken, en iets toevoegen aan ons geluksniveau. 


Meer dan ratio alleen…

5 stappen naar persoonlijke ontwikkeling, en een beetje meer
In de volgende blog ga ik heel kort vier stappen naar persoonlijke ontwikkeling behandelen. In de eerste twee stappen kijken we rationeel naar onze rationele kant. In stap drie en vier openen we onze ogen naar onze intuïtieve kant. En een vijfde stap brengt ons weer terug bij the Art of Zen Investing en onze wereld verder helpen. Deze vijf stappen gebruik ik ook in mijn workshops en in mijn boek Open je Ogen. Indien je meer wilt weten kun je me op Facebook of Twitter volgen. Dan wordt je vanzelf op de hoogte gehouden waar en wanneer ik een workshop organiseer. 

Ratio of intuïtie… of allebei?
Onze ratio, onze gedachten, zijn ontzettend handig maar niet allesomvattend. Onze intuïtie leert ons wat we werkelijk willen van het leven. Maar alleen maar intuïtief bezig zijn maakt ons misschien iets te impulsief. Voor mij gaat om de balans tussen rationeel en intuïtief waarbij onze intuïtie wel de baas is. Onze rationele kant zou de trouwe dienaar moeten zijn. Vertaald naar the Art of Zen Investing: het gaat om de balans tussen je passie volgen en tegelijkertijd geld te verdienen. En ook hier, je passie is wat je leidt, en het geld wat je ermee verdient is de trouwe dienaar die je helpt om je dromen waar te maken. 

“The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.” 

 

– Albert Einstein

Tot over twee weken!

 

Het vorige en volgende blog in de reeks The Art of Zen Investing
Foto’s: Michael Mandiberg/Flickr.com
Andreas F. Borchert/Wikimedia Commons

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *