Art of Zen Investing: micro, meso en macro

Hallo! Welkom terug bij de serie blogs over the Art of Zen Investing, kortweg zakendoen vanuit het hart. In het vorige blog heb ik de 4 richtlijnen uiteengezet; 1) een hoger doel hebben dan geld verdienen, 2) service verlenen, 3) transparant zijn en 4) wat van je winst weggeven. Deze keer wil ik het hebben over de drie niveaus van waarop ‘the Art’ beoefend kan worden: van klein naar groot, op micro-, meso- en macroniveau. 

The Art op microniveau
Het microniveau gaat over persoonlijke ontwikkeling en zaken doen. Geld verdienen is natuurlijk fijn, en er is helemaal niets mis mee. Maar uiteindelijk gaat het in het leven niet om hoeveel geld we verzamelen. Uiteindelijk willen we denk ik allemaal hetzelfde en dat is alles uit ons leven halen. Hoe halen we alles uit het leven? Door onszelf persoonlijk te ontwikkelen.

Persoonlijke ontwikkeling gaat eigenlijk altijd over hetzelfde: minder vanuit het hoofd en meer vanuit het hart. Indien we hierin slagen komen we erachter wat onze passie is in het leven en nemen dat mee in het vinden van ons hogere doel in de zaken die we doen. En met een hoger doel dan geld verdienen maken we ook nog onze omgeving, en daarmee de wereld een beetje mooier.

The Art op mesoniveau
Het mesoniveau is het bedrijfsniveau. Een bedrijf kan heel goed een hoger doel hebben dan geld verdienen. Een bedrijf waarbij de leiding en/of de aandeelhouders een hoger doel voor ogen hebben is vaak veel efficiënter dan een bedrijf waar het alleen maar om geld draait. Dit is omdat de werknemers bij een dergelijk bedrijf omdat ze synchroniseren met het hogere doel van het bedrijf. En wanneer de werknemers op de werkvloer met de neuzen dezelfde kant op staan, wordt er veel efficiënter gewerkt.

Werknemers die op een lijn staan stralen dit uit naar klanten. Een bedrijf dat the Art of Zen Investing beoefent is op de lange termijn veel stabieler en minder crisisgevoelig omdat klanten niet zomaar weglopen als ze het product of de dienst ergens anders goedkoper kunnen krijgen. 

The Art op macro-niveau
De Art of Zen Investing op macro-niveau gaat enerzijds over nationale regeringen en anderszijds over heel grote internationale bedrijven die boven landen uitstijgen. Op dit niveau is de autoriteit van een organisatie zo groot dat je haast wel mag verwachten -oké, laat ik zeggen: hopen – dat er een sociaal aspect meespeelt in de beslissingsstructuur. Politici van een regering van een land zouden zich bezig kunnen houden met het dienen van de burger in de meest ruime zin van het woord.

Dit zou een prachtig hoger doel zijn voor een overheid. Op dit moment worden door politici vaak beslissingen gemaakt op basis van een privéagenda, bijvoorbeeld de goede baan die een politicus krijgt na zijn politieke carrière. Of beslissingen worden gemaakt rekening houdend met de lobbyisten die slechts belangen behartigen van diegene die hen betaalt.

Overbodig om te vermelden dat deze situatie niet in lijn is met het belang van de gemiddelde burger, maar meer het belang van “a few happy rich”. Zo ook hebben grote internationale conglomeraten een zelfde rol. Op dit moment is het volledig legaal dat grote bedrijven hun winsten wegsluizen via zogenaamde tax havens (belastingparadijzen), landen die een soepeler belasting regime hebben. Zie de documentaire The Tax Free Tour voor meer info. Deze grote bedrijven maken wel gebruik van de infrastructuur maar ontduiken belasting, op een zeer grote schaal.

The Art op macroniveau lijkt nog een uitdaging. Maar ik hou ervan om groot te dromen. De droom hier is dat grote internationale bedrijven belasting willen betalen zodat ze op lange termijn de omgeving van hun werknemers en afzetmarkt verbeteren. 

Vooruitblik
In de komende blogs ga ik deze niveaus – micro, meso en macro – verder uitdiepen. Bij iedere niveau komt een casestudie: een voorbeeld van een persoon (micro), een bedrijf (meso) en een overheid (overheid) die wel al stappen heeft gezet richting de filosofie van the Art of Zen Investing, en een hoger doel nastreven dan geld verdienen. 

 

Het vorige en volgende blog in de reeks The Art of Zen Investing.
Foto’s: 
Eris Siva/Wikimedia Commons, World Economic Forum/Sebastian Derungs/Flickr

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *