Art of Zen Investing: hoger doel op bedrijfsniveau: Binck bank

Door the Art of Zen Investing te beoefenen zijn er bepaalde positieve bijeffecten: je klanten en je werknemers willen bij je blijven. Zo zullen op termijn je winsten hoger en stabieler zijn. Door Tim van der Vliet.

Nu is het tijd voor een praktijk voorbeeld. En een voorbeeld van het soort bedrijf dat over het algemeen niet als heel ‘Zen” wordt gezien: de bank. Deze blog gaat over de Binck Bank. Binck bank had als hoger doel de financiële markt efficiënter te maken door een platform op te richten waar de gewone mens kan beleggen, tegen veel lagere kosten. En dat is ze gelukt. Door Binck zijn de transactiekosten voor het handelen in aandelen en opties nu ongeveer 10% van wat het 10 jaar geleden waren. 

Vroeger op de beurs 

Toen ik op de beurs stoned, prijzen gillend met mijn gekleurde jasje aan, werd Binck Brokers opgericht. Binck was toen nog een bedrijf met 4 mensen, de oprichters: Kalo, Thierry, Pim en (als ik het me goed herinner) Bettie. Ze brachten orders van het publiek naar de open outcry trading pit van Beursplein 5, waar mannetjes zoals ik (en een paar vrouwen) stonden om met hun te handelen. De eigenaren van Binck zagen dat de gemiddelde klant veel te veel transactiekosten voor het handelen van opties, aandelen en futures betaalden…veel te veel. Binck had voor ogen dat deze transactiekosten naar 10% van hun huidige niveau konden gaan. Met deze lagere kosten zouden banken (Binck bank zelf in ieder geval) nog meer dan genoeg verdienen. En door lagere kosten zouden veel meer mensen kunnen handelen op de beurs. De klant zou een eerlijkere prijs betalen. En daarmee zou de wereld iets mooier worden. De onterecht hoge winsten van banken zouden worden overgeheveld naar de huis tuin en keuken belegger en er zou meer gehandeld worden. De liquiditeit op de beurs zou hoger worden.

En, ze hadden gelijk. Het is ze gelukt! Nu, 15 jaar later, zijn de transactiekosten van opties, futures en aandelen 10% van het niveau van 15 jaar geleden. Als bijeffect, zijn de eigenaren en ik schat de 10-15 werknemers die naast de eigenaren als eerste bij Binck werkten (allemaal aandeelhouder, ook de secretaresses en de toilet juffrouw), schathemeltje rijk geworden. Mijn inziens is ze dat gegund. Als je een hoger doel nastreeft verdien je op termijn meer geld. En op het geld dat je verdient mag je trots zijn want je hebt tegelijkertijd de wereld mooier gemaakt. 

Service verlenen

Op de home page van Binck bank vind je interessante informatie. Binck bank stopt veel energie in service. Service draagt niet direct bij aan hogere winsten. Dit is waarom veel bedrijven besparen op service verlenen, en de reden dat wij slecht geholpen worden. Bij Binck gaat dat anders. Hier een stukje tekst van de website:

“Service zit in ons DNA. Wij willen onze klanten verbazen met de best mogelijke service. Zo heeft Binck onlangs dé prijs voor beste klantenservice van Nederland gewonnen. Een groot compliment voor onze medewerkers.”

Dat is interessant toch? Binck vindt service verlenen heel belangrijk. Service verlenen is een van de guidelines van the Art of Zen Investing. Nog even op een rijtje:

1) Een hoger doel dan geld verdienen
2) Service verlenen
3) Transparantie
4) Geef wat van je winst weg

Hoe zit het met guideline 3 en 4? 

Transparantie

Op de website van Binck vind je het volgende over transparantie: 

“Wij houden van duidelijkheid, ‘what you see, is what you get’. Oftewel heldere tarieven op één A4, geen verborgen kosten en communicatie zonder kleine letters. Ook als het gaat over de beloningen van onze bestuurders.” 

Dat klinkt wel transparant toch? 

Winsten weggeven

Ik vind niets terug op de website dat er goede doelen worden gesteund. Klein minpuntje. Mijn inziens is het heel gemakkelijk om wat van je winst door te sluizen naar een goed doel. 

Mijn ervaring met Binck

Je begrijpt wel waarschijnlijk dat ik klant ben bij Binck Bank. Mijn persoonlijke ervaring is dat wanneer je een mailtje stuurt naar de helpdesk dat je binnen een uur vaak antwoord krijgt. Indien je belt wordt je maximaal een minuut in de wacht gezet. Daarnaast de website, het handelsplatform, heel gemakkelijk te begrijpen en wordt handelen je heel makkelijk gemaakt. Oh ja en de kosten zijn lager. 

Een positief bijeffect na 15 jaar Binck Bank

Weet je wat heel interessant is? Binck was niets op de kaart van het banken landschap. Een klein aantal mensen hadden een droom, een hoger doel. En nu, 15 jaar later hebben ze de hele beleggerswereld veranderd. De kosten voor het handelen een fractie zijn van de kosten 15 jaar geleden. En weet je wat nou echt grappig is? Alle banken hebben hun kosten ook verlaagd, of moeten verlagen omdat ze anders ‘out of business’ zouden gaan. Mijn kort door de bocht conclusie is dat we al die jaren voorheen veel te veel kosten hebben betaald aan onze grote banken vrienden. 

Een andere conclusie of inzicht is dat we allemaal de wereld kunnen veranderen. We beginnen als in een David in het verhaal van David en Goliath. Met een droom, een hoger doel en hard werken kunnen we 15 jaar later marktleider zijn. En door ons hogere doel maken we de wereld mooier. 

Missie, visie en filosofie Binck Bank

Uit je hogere doel vloeit vanzelf je missie, visie en filosofie, heb ik ergens in het verleden gezegd. Eens kijken bij Binck wat hun missie, visie en filosofie is? Dat vind ik heel interessant want ik weet wat hun ambiti 15 jaar geleden was. Ik ben erg benieuwd of hun waarden van toen nog steeds nageleefd worden. Hier zijn ze:

Missie (ons bestaansrecht): De Europese belegger verdient meer. Meer inzicht, meer kennis, meer informatie, meer service. En dat tegen lage kosten.

Visie: BinckBank wil mensen helpen hun financiële ambities te bereiken. 

Filosofie (de kernwaarden): oprechtheid, toegankelijk, gemak en transparantie. 

Conclusie: ja! Binck lijkt zich aan haar waarden te houden. Tot nu toe lijkt Binck Bank oprecht. Ik ga het nog even goed onderzoeken of er geen zogeheten “lijken in de kast” hangen. Want het is mooi om ergens een goed gevoel over te hebben, maar worden deze waarden ook in de praktijk nageleefd? Mijn Zen from Amsterdam filosofie zegt: “trust the guts, but do your research.” 

Wordt vervolgd…

Dus ik ga eens bellen met Binck waarom ze niets van hun winst weggeven, indien dat zo is. Volgende week horen jullie of de uitkomsten van mijn onderzoek in lijn staat met de bovenstaande positieve berichtgeving. 

Lees hier het vervolg: Wat geeft Binck nu eigenlijk echt weg?

Afbeelding: uit de commercial Yoga van BinckBank.

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *