Art of Zen Investing: Hans Busker aan het woord

Hans Busker is een jongen waar ik soms koffie mee drink. Soms praten we en soms niet. Op een gegeven moment raakte we aan de praat en vroeg ik wat hij deed. Hans heeft zijn eigen makelaarskantoor, Busker Makelaardij. Ik zei Hans dat ik hem niet een typische makelaar vond. Hans deelde met me hoe hij werkt.

Ik zag meteen dat dit in de filosofie van the Art of Zen Investing paste, naadloos! Lees hieronder hoe Hans de vier richtlijnen van the Art toepast op microniveau

Een hoger doel
Hans heeft als hoogste doel geluk. Genieten van wat je nu hebt en wat je nu kan doen. Hans: “In de makelaardij zie ik vaak mensen die bezig zijn met de toekomst: ‘Over tien jaar heb ik genoeg geld om te stoppen met werken’. En ondertussen zijn ze ongelukkig in hun dagelijkse bezigheden. Ik doe dat anders. Ik hou van tijd voor mezelf overhouden, een beetje vrijheid. Ik ga vaak een weekendje weg, ik hou van eten met vrienden, koffie zoals nu met jou maar ook graag alleen, en ik klim!” Hans deed twee jaar geleden mee aan het WK Boulderen (laag klimmen zonder touwen) en hij heeft de derde plaats op het Nederlands kampioenschap behaald. 

Service verlenen
“Ik neem mijn tijd. Ik hou niet van haasten en van afspraak naar afspraak rennen. Ik neem liever de tijd voor een klant om over een woning of andere persoonlijke zaken te praten. Ik hou er ook van om mijn kennis te delen. En omdat ik de tijd neem en me niet zo haast, ben ik altijd bereikbaar. Ik heb de tijd omdat ik af en toe nee zeg tegen een klant. Al is dat wel heel moeilijk. Laatst wilde een klant korting op mijn courtage. Ik heb nee gezegd want anders doe ik andere opdrachtgevers tekort. Ik heb dus bedankt. Als ik dat niet zou doen, zou ik alleen maar moeten rennen.”

Transparantie
“Ik deel graag mijn kennis met klanten. Uitleggen hoe de makelaarswereld werkt zodat de klant het begrijpt. Dit zonder concurrent-collega’s af te zeiken. Ik ben eerlijk over wat ik wel en niet kan betekenen. Doordat ik hier open over ben, vertrouwen mensen mij meer. Ik schuif soms klussen door naar mijn collega’s bij andere bedrijven. Zowel naar potentiële klanten als naar concurrent-collega’s geniet ik dus vertrouwen.”


Deze koffie is van Trakteren Coffee and Chocolate

Weggeven
“Ik vind het leuk om andere mensen te helpen, vooral in mijn directe omgeving. Mijn vriendin wil minder gaan werken, dus ik ga iets meer betalen. Dat is perfect want dan heb ik ook meer koffiedates met mijn vriendin. Ik heb laatst voor een klimhal grepen gekocht om nieuwe routes te maken. En laatst heb ik een vriend die weinig geld heeft helemaal gratis geholpen en ook via-via een giga-korting bij een notaris geregeld. Ik geef niet aan goede doelen want staat me te ver weg. Vaak verdwijnt geld in een systeem en zien de mensen die het nodig hebben er weinig van. Ik geef liever aan de natuur dan aan mensen.” 

Geld
“Wat heel belangrijk is, is dat ik mijn kosten laag houd. Ik heb geen kantoor en geen personeel. In december 2013 heb ik een beleggingspand verkocht wat al mijn kosten voor 2014 gedekt heeft. Dus ik kan rustig aan tijd en aandacht geven aan mijn klanten.” 

Ik dank Hans Busker voor het delen van zijn verhaal! Hans beoefent the Art of Zen Investing op microniveau, en niet omdat ik op hem in heb lopen praten ;). Hier is de website van Hans Busker. Als je een betrouwbare makelaar zoekt, weet je hem nu te vinden: www.buskermakelaardij.nl

Het vorige blog in de reeks The Art of Zen Investing
Foto’s via Tim van der Vliet

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *