Art of Zen Investing: Groen is booming en het is business

We vroegen het al eerder: mag je geld verdienen aan duurzaamheid? Of mag geld verdienen niet de reden zijn voor duurzaam investeren? Of kun je deze vraag ook anders benaderen? Vandaag op Zinweb een reflectie van Tim van der Vliet: Art of Zen Investing. 

Zoals je misschien weet ben ik 13 jaar beurshandelaar geweest. Waarvan 6 jaar op de fysieke beursvloer op Beursplein 5 in Amsterdam. In mijn ‘post trading period’, nu dus, ontmoet ik mijn oude beurs vriendjes overal in de stad Amsterdam. 90% van de oude vloerhandelaren zijn iets anders gaan doen. Vaak zitten ze nog in een of andere vorm van financiële handel, maar anders dan vroeger op de optiebeurs. 

Van patat naar diesel

Op een feestje laatst kwam ik Paul tegen, een van mijn oude beurs maatjes. Paul handelt nu groene energie. Simpel gezegd het frituurvet waar de Belgische patatjes in wordt gebakken wordt opgehaald als het vuil is. Dat vet wordt gerecycled naar bio diesel en weer doorverkocht. We hebben gisteren even koffie gedronken. Vol enthousiasme vertelt Paul dat hij nu goed verdient en met iets wat de wereld een beetje beter maakt! 

Als er geen geld verdiend wordt is het niet duurzaam

Paul had op het feestje, met een biertje op, een sterke mening die me even doet nadenken. Hij zegt: “als er geen geld in zit, is het niet duurzaam.” Dat gaat natuurlijk tegen mijn idealistische egootje in. “Waarom moet altijd alles geld opleveren!” Maar als ik even afstand neem zit er wel iets in wat Paul zegt. Indien het geen business in zit, als er geen energie in de vorm van geld mee verdiend kan worden, klopt het dan wel? Ik ben er nog niet helemaal uit maar wat ik zie is dat subsidies niet efficiënt zijn. Indien subsidies nodig zijn om een business levend te houden, is het niet levensvatbaar zonder. Op de lange termijn zullen de subsidies echt niet werken. Een vriend van mij, Dadara (www.dadar.nl) is kunstenaar en claimt altijd dat hij kunstenaars subsidiëren ook niet werkt. Een kunstenaar moet ook gewoon een business model hebben. Aan de andere kant wil je niet alles enkel en alleen in geld uitdrukken. Wat is de gulden middenweg dan? 

Geulden middenweg?

Ik denk dat de gulden middenweg er een is waarbij groene, of duurzame business geld oplevert. Daarbij hoort dat informatie naar de burger belangeloos verschaft dient te worden. Ik bedoel als je weet dat pakje Appie kaas GMO (Genetically Modified Organisms) bevat en bij de kaasboer is dit niet zo maar bij de kaasboer betaal je wel meer. Dan kun je zelf kiezen of je gezonder wil eten of niet. Bij belangeloze informatieverschaffing kunnen we het kiezen aan de burger over laten. De burger is slim genoeg om dat zelf te doen. Dus groene business zou geld op moeten leveren. En daarnaast, dit kunnen we aan de burger overlaten indien informatie over producten belangeloos verschaft wordt. 

De mens is intelligent

Ik ben van mening dat ieder weldenkend mens inziet dat indien we niet duurzaam gaan worden dat ons economische model niet werkt op de langere termijn. En de toekomst waarin dit niet meer werkt is misschien nu al aangebroken. Ik geloof ook dat wij mensen extreem intelligent zijn gevonden, en dan met name onze creatieve kant. Indien we een probleem hebben kunnen we in hele korte tijd een oplossing vinden. Mocht de olie in de wereld opraken dan vinden we binnen hele korte tijd een oplossing, gewoon omdat de noodzaak groot is. Het feit dat er goed geld verdiend wordt met het ophalen van oud frituurvet is een prachtig voorbeeld van onze intelligentie. De wereld is echt mooier aan het worden, en we hoeven geen crisis te lijden om dat voor elkaar te krijgen. Toch wel leuk die gulden middenweg vind je niet?

Groen is booming business

Op kantoor bij Paul zit een groep verkopers die goed geld verdienen. Misschien dat ze niet werken voor een hoger doel, puur voor het geld. Maar het feit dat oud frituurvet omgezet wordt naar brandstof is wat de kick van het geld verdienen groter maakt. “vroeger op de beurs kon ik niet eens uitleggen wat ik deed. Nu is het simpel. Behalve dat ik geld verdien ben ik ook bezig met de aarde een stukje schoner te maken. Wat wil je nog meer?” aldus Paul. 

Eon, de visionair

En wat staat er in het financieele dagblad vandaag, toevallig? Echt een prachtig verhaal over Eon de grote Duitse energie reus die zijn business model verandert. Eon stoot alle fossiele energie af. De kolen- en kerncentrales worden in een aparte BV gestopt en afgescheiden van de core business: groene energie opwekken. En hier komt het allerbeste nieuws: door het bekend maken van dit nieuws sloot het aandeel Eon 4,5% hoger. Dus beleggers zien dit besluit als een lange termijn winst. Mijn droom komt uit. Groen is booming, en het is business!

Afbeelding: penguincakes via Compfight cc.

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *