Art of Zen Investing: de heilige drie-eenheid

Hallo! Ik schrijf eerst nog een blog over de huidige staat van ons economische stelsel om de volgende keer, over twee weken, de illusie die erachter schuilt te ontmantelen met behulp van wetenschappelijke onderzoeken.

Ik ben een econoom, heb 13 jaar op de beurs gewerkt, zowel op de beursvloer gehandeld als in een researchteam gewerkt met de echt slimme wiskunde- en natuurkundemannen. Daarnaast heb ik een postdoc gedaan. Economie, in de ruime zin van het woord, is dus hetgeen ik veel van mijn tijd in heb gestoken in dit leven. Om er uiteindelijk achter te komen dat het economische stelsel, zoals we dit nu beoefenen, niet werkt. 

Nu heb ik het roer omgegooid en schrijf over de kunst van het leven. Het komt misschien een beetje arrogant over, maar ik heb een goed leven, ook al heb ik vaak de spreekwoordelijke grindtegel gekopt. Ik weet wat het is om vervelende dingen mee te maken. Wat je leert van deze vervelende dingen in het leven is opstaan. Als je leert opstaan kun je zonder vrees alles in je leven ondernemen. 

Nu is het zo’n goed gevoel om economische wetenschap te mengen met mijn weg naar het vinden van ultiem geluk. Ik heb 13 jaar in de financiële wereld gewerkt en dit is niet voor niets geweest. Want ik kan nu, met autoriteit, het economische systeem ontmantelen. Nu is het voor mij de uitdaging om duidelijk te zijn en niet te veel te vervallen in beroepsdeformatief geleuter. Als ik dat doe laat je dan alsjeblieft horen via een ‘comment’ hier beneden. 

Op de universiteit, tijdens de studie Economie, leer je dat groei essentieel is voor onze economie. Voor beursbedrijven is groei van de winsten zo belangrijk, dat is eigenlijk niet normaal. Het gebeurt dat een bedrijf met de beste cijfers ooit komt. Ze hebben de hoogste winst behaald in de geschiedenis van het bedrijf. Maar als de verwachting van de groei tegenvalt kan de prijs van het aandeel omlaag gaan. Dit is nogal een bizar idee maar dit is hoe het werkt. Dit heeft te maken met het idee dat de prijs van een aandeel alle toekomstige winsten verdisconteert (teruggerekend) naar dit moment is. Minder groei is minder toekomstige winsten en dus een lagere aandeel prijs. De heilige drie-eenheid op de beurs is dan ook niet vader-zoon-heilige geest of body-mind-spirit, maar groei-groei-groei. 


Deze basisgedachte, dat we altijd moeten blijven groeien in financiële resultaten, creëert een rat race waarbij geld wel het hoogste doel moet zijn. Want als we andere hogere doelen zouden hebben, zou de beurs het aandeel van ‘ons aandeel’ kunnen afstraffen en zouden we zelfs failliet kunnen gaan. Participanten op de aandelenmarkt zijn kortetermijn-winstzoekers. In een volgende blog ga ik dieper in op het nut van een aandelenmarkt en de beurs in zijn huidige staat. Voor nu volstaat dat de beurs in haar huidige staat de focus op eeuwige groei voedt. Mijn idee is dat geld als hoogste doel niet werkt om hogerop te komen als geheel, als wereld. Eeuwige groei is niet houdbaar en al helemaal niet duurzaam omdat uiteindelijk, met de race naar meer geld, moedertje aarde het haasje is. 

Eeuwige groei uit zich in ons consumptiegedrag. Als we harder werken en meer geld verdienen, gaan we uiteindelijk compenseren met meer materiaal verschaffen. Meer materiaal brengt niet meer geluk. Ik durf zelfs te stellen dat als je in je basisbehoeften bent voorzien, dat meer materiaal zelfs minder geluk brengt. Ik heb zelf in de angst gezeten om al mijn op de beurs verdiende centjes kwijt te raken. En nadat dat ook gebeurde (600.000 euro in 6 maanden tijd) bleek dat ik opgelucht was. Ik was namelijk met het verlies van mijn bezit ook de angst kwijt geraakt om dat bezit te verliezen. Dit was een van mijn ‘open-up’ momentjes. Meer bezit maakt niet gelukkiger. Ik moet denken aan een tekst van Loesje: “Alles hebben / is ook niks”.

We hebben een woord voor ons consumptie gedrag: consumeren. Het is grappig dat in dit woord het woord ‘meer’ zit. Als je doet wat je leuk vind, een hoger doel hebt dan geld verdienen, dan zul je merken dat je minder consumptiedrang vertoont. Je hebt namelijk niet zoveel nodig als je plezier hebt in wat je doet. Dan ben je aan het ‘consuminderen’.

De heilige economische drie-eenheid groei-groei-groei is een illusie. Het is tijd om te doen wat je leuk vindt en te gaan consuminderen.

Volgende week begin ik met misvattingen, waarop ons economische stelsel gebaseerd is, uit de wereld te helpen. Dit gestaafd met wetenschappelijk onderzoek. Dus geen zweverig geleuter over hoe het ‘zou moeten zijn’. Puur op basis van economische wetenschap kom ik tot de rationele conclusie dat onze huidige economie gebaseerd is op een misinterpretatie van de grondlegger van de klassieke economische theorie, Adam Smith. Daarna zal ik een nieuwe wetenschappelijke theorie presenteren die een heel ander licht op onze economie schijnt. Tijd voor een beetje licht! Tot over twee weken!

Groet,
Tim 

Het vorige en volgende blog in de reeks The Art of Zen Investing.
Afbeeldingen: 
Eubulides/Wikimedia Commons

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *