Arminiusring voor nieuwe Remonstrantse hoogleraar

Christa Anbeek is de eerste draagster van de speciale Arminiusring. De eerste vrouwelijke hoogleraar remonstrante theologie houdt 16 oktober aanstaande haar oratie aan de VU als bijzonder hoogleraar.

Deze zomer werd de Episcopiusring die gedragen wordt door remonstrantse hoogleraren gestolen. Deze ring was de trouwring van de eerste hoogleraar aan het Remonstrants Seminarium Simon Episcopius. Christa Anbeek zal tijdens haar oratie een nieuwe ring dragen die de Remonstrantse Broederschap opnieuw heeft laten ontwerpen door goudsmid/vormgever Heleen de Vos. Deze gouden ring is genoemd naar de kerkvader van de remonstranten Jacobus Arminius. Het opschrift op deze ring luidt: “En in alles de liefde” en verwijst naar een spreuk die in remonstrantse kringen geliefd is: ‘Eenheid in het nodige, vrijheid in het niet-nodige en in alles de liefde’.

Het Remonstrants Seminarium aan de Vrije Universiteit verzorgt de predikantenopleiding voor de Remonstrantse Broederschap. Christa Anbeek blijft hiernaast universitair hoofddocent bij de Universiteit voor Humanistiek. Zij gaat zich richten op de relatie tussen de menselijke ervaring als vindplaats van geloof en de religieuze doctrine. De Remonstrantse Broederschap heeft dr. Christa Anbeek (1961) per 1 september 2013 benoemd als bijzonder hoogleraar bij het Remonstrants Seminarium. 

De inaugurele rede van Christa Anbeek is getiteld: Aan de heidenen overgeleverd. Hoe theologie de 21ste eeuw kan overleven.’  De oratie van Christa Anbeek verschijnt ook als boek in een bewerkte versie bij Uitgeverij Ten Have. Eerder schreef zij onder meer Overlevingskunst; Leven met de dood van een dierbare (2010). Samen met Ada de Jong is zij ook de auteur van de bestseller De berg van de ziel; Persoonlijk essay over kwetsbaar leven (2013).

Oratie: 16 oktober 2013, 15.45 uur precies, in de aula van de universiteit, De Boelelaan 1105 in Amsterdam.

Aan de heidenen overgeleverd; Hoe theologie de 21ste eeuw kan overleven | Christa Anbeek

Paperback met flappen | 93 pagina’s | Uitgeverij Ten Have – ISBN 978 90 259 0375 6 | Prijs € 11,95

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *