Anne Zernike in het Bijbels Museum

‘Zoals het predikantschap de ene man zal passen zal het voor de ander een kruis blijken, zoo ook voor de vrouw.’ 

Vanaf 6 juni is in het Bijbels Museum de tentoonstelling te zien over Anne Zernike (1887 – 1972); de eerste vrouwelijke predikant van Nederland. Door middel van kunst, voorwerpen en documenten wordt een uniek beeld gecreëerd van haar leven. Daarnaast wordt er in gegaan op spraakmakende vrouwen die invloed hebben gehad op haar. Tevens is er aandacht voor de portretten van Anne door Jan Mankes (1889 – 1920) met wie zij was getrouwd. De tentoonstelling schept op deze manier een actueel beeld over een vrouwelijke pionier op het gebied van kunst, cultuur en maatschappelijk engagement.

Anne Zernike werd in 1887 geboren in Amsterdam. Ze kwam uit een intellectuele familie: haar ouders waren wiskundigen en broer Frits kreeg in 1953 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Na dat zij haar kandidaatsexamen theologie behaalde aan de Universiteit van Amsterdam schreef ze zich in aan het Doopsgezind Seminarium. De Doopsgezinden lieten als enige geloofsgemeenschap vrouwen toe tot het ambt. Haar eerste preek hield Anne aan de Voorburgwal in Amsterdam voor de kinderkerk van de Nederlandse Protestantenbond, op loopafstand van waar nu het Bijbels Museum is gevestigd. 

Moderne pionier 
Anne Zernike was een autonome denker, die inging tegen autoriteit en instituten. In 1911, op 24-jarige leeftijd, wordt ze de eerste vrouwelijke predikant van Nederland in een Doopsgezinde gemeente in de gemeente Bovenknijpe (Friesland). Tien jaar later begint zij met werken in de nieuwe afdeling van de NPB (vrijzinnige geloofsgemeenschap) in Rotterdam. Bij de nieuwbouw van de kerk stond voor het eerst niet de preekstoel centraal maar een open podium. Haar aanwezigheid en boodschap hadden een positief effect op de nieuwe gemeenschap, die van 40 leden naar 600 uitgroeide. Religie was voor Anne Zernike spirituele voeding en vergelijkbaar met kunst en cultuur. Daarnaast was bewustwording welke invloed de mens kon uitoefenen op de maatschappij voor haar van essentieel belang. Ze had daarbij een vooruitziende blik want deze discussie, plus haar aandacht voor de individu, is nog altijd actueel.

(s)Preekwedstrijd Paradiso 
De tentoonstelling komt tot stand met hulp van de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB. Zij organiseert op zondag 15 juni een wedstrijd voor vrouwen die het een uitdaging vinden om in het openbaar te spreken. De wedstrijd vindt plaats in Paradiso, het voormalige verenigingsgebouw van de Vrije Gemeente Amsterdam. Het thema voor deze middag is geïnspireerd op een uitspraak van Anne Zernike ‘Ja, heilig is alle kunst. Alle wegen die zich verheffen boven de allerdaagschheid voeren tot God. Zoo’n weg wijst de wetenschap en stellig ook de kunst.’ De jury verwacht een vrije en eigentijdse invulling van het thema ‘Alle kunst is heilig’ met een verwerking van drie aspecten: religie (inspiratie), cultuur en maatschappelijk engagement. Dit alles geschreven in 1000 tot 1200 woorden. Voor meer informatie en aanmelden kunt u mailen naar spreekwedstrijd@vrijzinnigen.nl 

Over het Bijbels Museum 
In de Gouden Eeuw bouwde de bekende architect Philips Vingboons de twee prachtige koopmanshuizen aan de Herengracht waarin nu het Bijbels Museum is gehuisvest. In deze sfeervolle omgeving organiseert het museum tentoonstellingen en activiteiten en maakt de bezoeker kennis met de veelzijdige invloed van de bijbel op de westerse cultuur. De historische tuin van het museum vormt een oase van rust in het hart van Amsterdam. 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *