Anne Zernike (2) Fredeshiem kreeg een vervolg….

Na mijn optreden op Fredeshiem deed mond op mond reclame haar werk. Met als gevolg dat ik door diverse zusterkringen werd gevraagd om ook voor hen een middag of avond te verzorgen. Dit vond allemaal plaats in Friesland.

Het leuke daarvan was dat ik zusters ontmoette die Anne zelf of waarvan hun ouders Anne nog gekend hadden. Anderen wisten soms via via iets over haar te vertellen. Zo kwamen op een dag de meisjes uit Lippenhuizen mijn verhaal binnen. En kreeg één van de twee mannen, die in Amsterdam op de stoep stonden bij Anne Zernike,  een gezicht. ‘Dat was mijn vader‘, zei een zuster bij mijn optreden in Heerenveen.

Mijn verhaal werd daardoor steeds levendiger maar ook langer. Soms was ik zo op dreef dat ik langer dan een uur aan het woord was en voor enkeling duurde dat vanwege de hoge leeftijd dan ook te lang. Als ik zag dat er een paar oudere zusters zaten te dommelen dan breidde ik er een eind aan.

Ik trad een keer op in Harlingen, waar de zusters van Makkum en Franeker ook bij uitgenodigd waren. Ik was net begonnen en vertelde dat ‘Anne’ op 30 april in Amsterdam was geboren, toen één van de oudere zusters opeens ging staan en riep: ‘Dat kan niet, dat is onmogelijk want ik ben al 92 jaar en het is al een wonder dat ik hier nog zit’!.

Het duurde even voordat ze begreep dat het niet Anne Zernike zelf was, maar dat het werd gespeeld. Het was mooi om te zien hoe sommigen zich inleefden in het verhaal en na de voorstelling mij aanspraken met mevr. Mankes. In 2008 werd ik gevraagd door het bestuur van de Landelijke Federatie van Doopsgezinde Zusterkringen (LFDZ) om samen met collega Martha Bakker de studiedagen te verzorgen. Martha deed het ochtendprogramma aan de hand van het verhaal van Martha en Maria en de roeping van Martha. ’s Middags deed ik het levensverhaal van Anne Zernike. Het thema was: ‘Vrouwen van naam……… en haar rol in het leven’.

Ons programma sloot heel mooi op elkaar aan, het werd dan ook goed ontvangen. Vijf keer zijn we op pad geweest en tuften we het hele land door. We hebben er beiden van genoten, het was een bijzondere ervaring. Elke keer zongen we het lied dat met Martha had te maken en met Anne: Neem mij aan zoals ik ben zuiver uit wie ik zal zijn druk uw zegel op mijn ziel en leef in mij.

Korneel Roosma - de Vries
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *