Ambrose Ongwen wint Compassieprijs 2012

De Keniaan Ambrose Ongwen heeft de Compassieprijs 2012 ‘Sport’ gewonnen voor zijn sportproject voor jonge krijgers in Oost-Afrika. Als oprichter van Seeds of Peace, Africa heeft hij gewerkt met jonge krijgers in het onrustige grensgebied tussen Kenia, Oeganda en Soedan.

De bevolking in dit gebied heeft te lijden onder gewelddadige veeroof van jonge mannen. Door ze te laten kennis maken met voetbal en sport laat Ambrose Ongwen hen zien dat sport een alternatieve manier is om aanzien en een heldenstatus in de eigen gemeenschap te krijgen. Het motto van Ongwen is dan ook: “Niet schieten en doden, maar schieten en scoren.”

Ongwen heeft de ambitie om mensen met elkaar te verbinden – ook over grenzen heen. Ook in Nederland maakt hij mensen enthousiast, bijvoorbeeld studenten van de hogeschool Amsterdam die hij bewust maakte van de positieve rol die zij als sportleiders kunnen hebben om mensen bij elkaar te brengen. In het najaar zal hij samen met Nederlandse sportleiders werken aan een vergelijkbaar project met achterstandsjongeren. Zo komt zijn krachtige methode, die onder moeilijke omstandigheden succesvol is gebleken, ook voor anderen in Nederland beschikbaar.

Het winnen van de Compassieprijs houdt in dat de initiatiefnemers zich zullen inspannen om het werk van de winnaar meer bekendheid te geven in Nederland en bij de internationale netwerk rond het Handvest voor Compassie.

De Compassieprijs is bestemd voor iemand die mensen weet te verbinden en ‘de harten weet te verzachten’. De prijs wordt dit jaar in de categorie Sport & Beweging uitgereikt, om in dit Olympisch jaar aandacht geven aan de positieve kracht die van sport uit kan gaan. Sport is vaak negatief in het nieuws (supportersgeweld, doping, top-inkomens), maar levert tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan de samenleving: sport verbroedert, brengt mensen samen en kan ook het beste in mensen naar boven halen.

Naast Ambrose Ongwen werden 12 andere initiatieven genomineerd (zie foto)

De Compassieprijs is een initiatief van het Mozeshuis, de Remonstranten, de Doopsgezinden, Nederlandse Protestanten Bond en de Vrijzinnige Protestanten. De prijsuitreiking wordt ondersteund door stedelijke compassiegroepen in Leiden, Arnhem, Groningen en Amsterdam. Het Nicolette Bruiningfonds en Stichting Axios/Ajax dragen bij aan de prijsuitreiking op 5 april.

In 2011 werd de prijs voor het eerst uitgereikt, toen in de categorie Theater en Cultuur. De van oorsprong Liberiaanse theatermaker Bright O. Richards ontving de prijs voor zijn theatervoorstelling ‘As I left my fathers house’.

Bron: IKON
Foto: Zinweb 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *