Altijd

En als de oorlog los breekt, ben ik het die je vangt, en zeg ik dat er altijd nog meer liefde is dan angst.

Bang. Bang voor de wereld zoals hij is, of zoals hij lijkt te zijn. Het is die angst die beheerst. Angst voor alles wat anders is dan anders. Dat wat niet past binnen dat wat ze altijd geleerd hebben. Angst voor de islam en angst voor vreemde gebruiken en culturen. Geen angst voor Mohamed uit de buurt. “Want die is anders”. Mohamed is een knuffelallochtoon. Die kennen ze. Die doet ´tenminste normaal.´

Bang. Bang voor de wereld. Bang voor het feit dat alles wat ze ooit met veel moeite hebben opgebouwd niet meer te handhaven is. Angst voor het feit dat de wereld wel eens kan veranderen. Dat de wereld anders is dan hij was. Angst voor andere winkels op je hoek, andere programma’s op je televisie en andere geuren door de ramen. Angst dat alles anders is. De angst dat de wereld vergaat. De angst dat de wereld nooit meer hetzelfde is.

Controle

En als de oorlog los breekt, ben ik het die je vangt, en zeg ik dat er altijd nog meer liefde is dan angst

Bang. Bang voor alles. Bang voor spinnen en pindakaas aan je verhemelte. Altijd maar bang, omdat we controle willen houden. De controle over het leven en alles wat daar onderdeel van uitmaakt. De zelfverzekerdheid die controle geeft. En hoe harder de controle over het leven, hoe zachter het zand wordt dat het leven door je vingers laat glippen. De angst dat je het moet vastpakken en nooit meer los moet laten. Alles. Maakt niet uit wat. Alles moet zijn zoals het was. Alles moet zijn zodat jij het kan begrijpen. Alles moet controleerbaar zijn.

Het glipt tussen je vingers. Het verdeelt. Het schopt en het slaat. Het neemt en het neemt nog meer. Het gaat niet meer en het zal nooit meer zo gaan. Het scheldt en tiert. Het stoot af en duwt omver. Het gaat en het gaat en het blijft gaan. Verder weg dan ooit. Maar gelukkig is er altijd nog meer liefde dan angst. Gelukkig is er nog meer liefde dan angst.

Verdeeldheid

En als de oorlog los breekt, ben ik het die je vangt, en zeg ik dat er altijd nog meer liefde is dan angst

Zinweb onderzocht angst en onzekerheid. Angst als onbetrouwbare raadgever. De angst voor het onbekende. De angst voor het niet kunnen leven in je eigen land en de angst voor mensen die je dat nieuwe leven niet gunnen. Ver van huis, met meer verleden dan toekomst. Het is allemaal angst. Het is de angst die verdeeldheid zaait. En dat bleek het grootste probleem. Niet terrorisme en islamisering, niet links-extremisme of Zwarte Piet, maar verdeeldheid is ons grootste probleem.

Laten we die gedachten nooit meer loslaten. Laat dat onze lijfspreuk zijn. Laat dat de grootste winst zijn. Wij laten ons niet verdelen. Wij laten ons nooit uit elkaar drijven. Dus laten we elkaar vangen als de oorlog losbreekt. Laten we elkaar ondersteunen en alles geven wat we nodig hebben. Laten we verbinden en versterken. Laten we durven en de moed hebben de stap te nemen. Want uiteindelijk, als het morgen is, komt alles goed. Er is altijd meer samen dan alleen. Er is altijd meer hoop dan vrees. Er zijn altijd meer vangers dan vallers. Er is altijd meer wij dan zij. Er is altijd meer vrede dan oorlog. Er is altijd meer liefde dan angst. Altijd.

De schuingedrukte zin is afkomstig uit het lied Morgen komt het goed van Diggy Dex.

Bron foto: lalesh aldarwish via Pexels.com

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *