Allerzielen nieuwe stijl: Levende Namen

Oorspronkelijk werd Allerzielen in de rooms-katholieke kerk gevierd, waarbij nabestaanden elk jaar op 2 november bidden voor de zielen van overledenen. De zielen zouden zich nog in het vagevuur bevinden en door voor de zielen te bidden, zouden zij zuiverder worden en eerder gereed zijn om voor God te verschijnen.

Vandaag de dag is Allerzielen vooral een moment om stil te staan bij de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. De ‘feestdag’ wordt nu ook buiten de katholieke kerk gevierd en heeft vaak een bredere invulling dan alleen het bidden voor (de zielen van) overledenen.

In de weken in de aanloop naar Allerzielen belicht Welmoed Verhagen op Zinweb bijzondere manieren waarop Allerzielen dit jaar gevierd wordt in Nederland. Deze week: Levende Namen in Lochem.

Levende Namen
Op de lokale begraafplaats in Lochem vindt elk jaar een gedachtenisbijeenkomst plaats om de doden te herdenken. Er wordt gebruik gemaakt van muziek, kunst, licht en warmte om een bijzondere sfeer te creëren, waarin eenieder op zijn of haar eigen wijze, individueel of collectief, vorm kan geven aan de herinnering aan de overledenen. 

“Zo wordt zichtbaar dat kunst en rituelen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan kwaliteit van leven en het omgaan met verlies. Ook voor personen die daar in eerste instantie weinig oog voor hebben. De kunst wordt daardoor functioneel en minder abstract en ‘doet wat met mensen’. Door samen te herinneren bestaat de mogelijkheid om uit het isolement te komen en verbondenheid en saamhorigheid te ervaren,” aldus de website van de Stichting Levende Namen. 

Over de begraafplaats voert een met fakkels verlichte route langs een vuurplaats waar op verzoek namen van overledenen worden gezongen, langs lichtbollen op het strooiveld, langs een intentiepiramide en een poppenspeelster. Ook metershoge ‘kaarsen’ maken deel uit van de route. 

De bijeenkomst vindt plaats op 29 oktober van 18.00 – 20.30 uur en is vrij toegankelijk. Meer informatie over deze bijeenkomst is te vinden op de website van Stichting Levende Namen.

Foto: Hendriks Fotografie
Kaarsen: La Lumiere Dansante van Pieter van de Pol 

Welmoed Verhagen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *