Allerzielen nieuwe stijl (3): Ode aan de Doden

KRO brengt deze week iedere avond een ode aan bekende en onbekende overledenen. In 5 televisie-uitzendingen wordt een eerbetoon gebracht aan bekende én onbekende Nederlanders. “Dit kan een familielid zijn, een dierbare vriend, een inspirerend voorbeeld, iemand die kort geleden is overleden, of juist al heel lang in herinnering voortleeft,” aldus de website odeaandedoden.kro.nl.

In de afleveringen worden steeds drie of vier mensen herdacht. Hetty Blok (zuster Klivia), schaatsster Atje Keulen Deelstra, zanger en cabaretier Maarten van Roozendaal en Rita Reys (‘First Lady of Jazz’) worden herdacht. Ook Leonoor Pauw, die zicht inzette voor meer openheid over de dood, Cees Vuurpijl (dakloze) en Ron Arnold (chefkok die ALS kreeg) worden herdacht. Verder herdenkt Ruud Lubbers Kees Bleichrodt, de motor achter de mensenrechtenbeweging in Nederland.

De week wordt afgesloten met een “Ode aan het Leven.” Karin Bloemen brengt een muzikale ode aan “Mister Vitesse” Theo Bos, Charly Luske zingt “What a Wonderful World” als eerbetoon aan de 23-jarige Edo van Tok die tijdens zijn vrijwilligerswerk in Nepal een psychose kreeg en van het dak van zijn hotel sprong. En voor het eerst sinds het overlijden van zanger en cabaretier Maarten van Roozendaal zingt Paul de Munnik hun lied “Heimwee naar de Hemel.”

De afleveringen worden op TV uitgezonden om 19.25 uur op Nederland 2, van 28 oktober t/m 1 november. Ook in verschillende radioprogramma’s wordt aandacht besteed aan Ode voor de Doden.

Je kunt ook zelf een virtueel kaarsje opsteken  voor een overleden dierbare, door een foto te uploaden. Je kunt de naam van de overledene opgeven en er een korte tekst bij schrijven. Ook kun je aangeven met welk lied jij het leven viert. Bekijk hier de kaarsjes die anderen hebben aangestoken.

Oorspronkelijk werd Allerzielen in de rooms-katholieke kerk gevierd, waarbij nabestaanden elk jaar op 2 november bidden voor de zielen van overledenen. De zielen zouden zich nog in het vagevuur bevinden en door voor de zielen te bidden, zouden zij zuiverder worden en eerder gereed zijn om voor God te verschijnen.

Vandaag de dag is Allerzielen vooral een moment om stil te staan bij de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. De ‘feestdag’ wordt nu ook buiten de katholieke kerk gevierd en heeft vaak een bredere invulling dan alleen het bidden voor (de zielen van) overledenen.

In de weken in de aanloop naar Allerzielen belicht Welmoed Verhagen op Zinweb bijzondere manieren waarop Allerzielen dit jaar gevierd wordt in Nederland.

foto: Michael Henderson/Wikimedia Commons

Welmoed Verhagen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *