Alleen zijn: hoe doe je dat?

In deze donkerste maand is traditiegetrouw het aantal zelfmoorden het hoogst. Alleen-zijn is misschien een reden en soms ondragelijker dan je je voor kunt stellen. Aan de universiteit Nijmegen organiseren ze een filosofieworkshop over dit thema: alleen-zijn, hoe doe je dat?

Alleen zijn of eenzaam?

Aristoteles kennen we van zijn uitspraak van de gulden middenweg. Alles met mate. Tevens zei hij dat de mens een sociaal dier is. En inderdaad zien we ons meestal omringd door anderen. Zelfs in de tevredenheid met ons werk komt vaak naar voren dat de mensen met wie we werken het werk plezierig maken of niet, meer nog dan het werk zelf.

Maar wat is dat de gulden middenweg in ons sociaal zijn? En waarom voelen we ons toch soms alleen? En is dat een probleem, of is het pas een probleem als we ons eenzaam voelen, geen uitweg uit het alleen-zijn zien? Interessante vragen van praktische aard, waarbij de filosofische kijk, de levenskunst van je eigen leven centraal staat.

Filosofieworkshop 13 januari 2015

Alleen zijn. Hoe doe je dat? | Filosofieworkshop door filosoof Marcel Becker.
Wat zijn de mooie kanten van alleen zijn? En wat is eenzaamheid eigenlijk?

Marcel Becker, filosoof aan de Radboud Universiteit en Artistoleskenner, laat je op een filosofische manier nadenken over eenzaamheid. “De theorie wordt sterker door de toepassing, en de praktijk wordt rijker door de reflectie erop.”

Dinsdag 13 januari 2015 | 19.30 – 21.30 uur | Huize Heyendael Radboud, Universiteit, Geert Grooteplein 9a

Aristoteles stelde dat de mens een sociaal dier is, niet gemaakt om alleen te zijn. Maar veel mensen hebben het gevoel dat ze weliswaar niet alleen zijn, maar wel eenzaam. Waar komt dat gevoel vandaan? En is het wel terecht – zijn we juist niet teveel met anderen samen? Wat is er mis met eenzaam zijn?

Deelname: € 5,- | medewerkers en Vrienden van de RU € 4,- | studenten en scholieren gratis

Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/alleenzijn

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit.

Afbeelding: ifoto.cl via Compfight cc.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *