All Because Of U2

Op zoek naar een lied dat je zowel voor God als voor je meisje kan zingen.


See video

Binnenkort ga ik trouwen met mijn geliefde. Voor ons stond buiten kijf dat we een kerkdienst wilden organiseren om ons huwelijk te vieren. Waar we minder makkelijk uitkomen is de vraag welke liederen we willen zingen. Een aanzienlijk deel van onze gasten is nooit eerder in een kerk geweest of in elk geval heel weinig, en kennen dus ook niet de liedjes die daar gezongen worden.

Bovendien is kerkelijk repertoire vaak alleen bekend in de eigen denominatie (clubje). De gemiddelde katholiek heeft geen idee wat er in een evangelicale megachurch zoal gezongen wordt (ok, slecht voorbeeld, dit moet iedereen bekend in de oren klinken), en in die evangelische kerk zijn de liederen van Huub Oosterhuis weer onbekend (en zeker als ze wat recenter zijn ze voor geen meter mee te zingen, en valt er evenmin een touw aan vast te knopen). Kortom, zie maar eens een dienst te organiseren waar iedereen mee kan zingen. Je kan natuurlijk zoutloze Opwekkingsliedjes zingen die zo simpel zijn dat je na twee noten de rest van het nummer al uit kan tekenen, maar dat gaat ons ook een beetje ver. Het is wat met het moderne kerklied.

Daarom zou ik graag iets zingen dat de goegemeente die weleens radio luistert of zijn of haar klassiekers kent bekend in de oren klinkt. En als je er zowel een spirituele als een seculiere boodschap in kan horen, is het ook nog mentaal meezingbaar voor iedereen. Nu schijnen er kerken te bestaan die de oeuvres van Frans Bauer en André Hazes van een christelijke boodschap proberen te voorzien (Geef Hem nu je angst). Maar dat vind ik wel erg populistisch.

Soul (toch één van de oervormen van popmuziek) is ontstaan toen gospelzangers hun smachtende liederen aan meisjes in plaats van de Here gingen richten. Ray Charles hoorde een gospelliedje op de radio en schreef in 1954 I’ve Got A Woman (Kanye West deed weer net zoiets met dat nummer  en maakte er hip hop van). Twee jaar later nam Sam Cooke één van zijn gospelnummers, Wonderful, en maakte er Lovable van. Omdat hij bang was zijn gospelfans kwijt te raken als hij seculier repertoire zou zingen bracht hij het uit onder een schuilnaam, maar zijn stem herkende iedereen natuurlijk uit duizenden. Weer een paar jaar later haalde Sam Cooke Bobby Womack over zijn net uitgebrachte Couldn’t Hear Nobody Pray opnieuw op te nemen als Looking for a Love.

Als er één band is die consequent de scheiding tussen het heilige en het profane overschrijdt is het U2. Er is een hele beweging die kerkdiensten op U2-nummers organiseert. Ook in Nederland is er een dominee, Jan Andries de Boer, die U2 diensten organiseert (wat tegen hem pleit is dat hij ook Blöf-diensten organiseert, met Blöf-teksten kun je nu eenmaal alle kanten op omdat ze even onbegrijpelijk als het bijbelboek Openbaringen zijn). Nou zijn er genoeg U2-songs die overduidelijk over de aardse liefde of over God gaan. Maar juist waar het niet geheel duidelijk is wie bezongen wordt vind ik het spannend worden. In mijn dromen zingen we All Because of You op onze bruiloft en interpreteert iedereen het op zijn eigen manier. Maar ja, vind maar eens een band die dit zo kan spelen…

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *