Akzo Nobel kleurt sloppenwijken Rio

Over maatschappelijk verantwoord ondernemen: Verffabrikant Akzo Nobel stelt goedkoop verf beschikbaar voor een grootschalige opknapbeurt van de favelas, de sloppenwijken van Rio de Janeiro. De opknapbeurt van de betongrijze en soms baksteenrode slums, die zijn gebouwd op de steile heuvels van de stad, moet voor het WK voetbal (2014) en de Olympische Spelen van 2016 klaar zijn. “Tegen die tijd willen we de meest kleurrijke stad ter wereld zijn”, zegt Marcelo Abreu, die het project gaat leiden.

Het gaat om een officiële overeenkomst tussen Akzo Nobel, de staat Rio de Janeiro en het gemeentebestuur van de stad. Op 7 april 2011 zette topman Hans Wijers van Akzo Nobel in Rio de Janeiro zijn handtekening onder de overeenkomst en zal dan in de sloppenwijk Santa Maria zelf de verfkwast of -roller ter hand nemen. Akzo Nobel stelt niet alleen verf tegen lage prijzen beschikbaar, maar leidt bewoners ook op tot huisschilder. “We doen dit onder het motto “Bringing colour to peoples life” “, zegt woordvoerder Tim van der Zanden. “Aan verf an sich heb je niks, aan kleur wel. De plekken die we op deze manier opknappen gaan beter functioneren.”

In de wijk Lapa van Rio de Janeiro werd al eerder de theaterzaal Fundição Progresso opgefleurd met Akzo-verf. In het historische centrum van Salvador, in de deelstaat Bahia, werden 56 huizen onder handen genomen. Ook de eerste favela uit het programma krijgt momenteel een opknapbeurt. Het gaat om Morro Dona Marta in Botafogo. In een later stadium zijn onder meer Pavão/Pavãozinho in Copacabana aan de beurt, Morro da Babilônia in de wijk Leme en Cidade de Deus, de beruchte sloppenwijk die figureert in de gelijknamige film. “We willen een voorbeeld zijn voor andere ondernemingen”, zegt Jaap Kuitert, directeur van Akzo Nobel Brazilië, in de krant O Globo. “Als andere publiekprivate partijen andere favelas onderhanden willen nemen, kunnen wij verf beschikbaar stellen tegen de laagste prijzen.”

De Braziliaanse vakbondsman Sergio Carasso bij Akzo Nobel in São Paulo is “er trots op dat het bedrijf samenwerkt met overheden om de woonomgeving van mensen te verbeteren, maar het zou fijn zijn als Akzo Nobel ook zo vrijgevig was ten opzichte van de medewerkers die de verf maken en voor de winst zorgen”, zo zegt hij op de site van de FNV. “De medewerkers van de verffabriek in Rio ontvangen bijvoorbeeld maar een kwart van de winstdelingsregeling die de andere verffabrieken in Brazilië ontvangen. We roepen Akzo Nobel op om aan die ongelijkheid een einde te maken, en ook op die manier een voorbeeld te stellen voor andere bedrijven.” Maar volgens Van der Zanden “werkt het zo niet. Er is maar één zak met geld. Hogere salarissen, prima, maar accepteer dan dat er mensen ontslagen moeten worden.”

De opknapbeurt loopt parallel met de succesvolle inzet van eenheden van de zogeheten “vredespolitie” in de favelas. Die lijken er voor het eerst in te slagen het geweld, bijna altijd drugsgerelateerd, terug te dringen in sommige sloppenwijken. Waar de corrupte politie schiet en verdwijnt, proberen deze politie-eenheden het vertrouwen van de bewoners te winnen. De schilderbeurten zijn, niet toevallig, gepland in dezelfde favelas waar de vredespolitie zich heeft genesteld.

[bron]
Meer over: let’s color

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *